secundair logo knw 1

Een Duitse otterdeskundige komt volgende week naar Nederland om muskusrattenbestrijders van de waterschappen te informeren over het gedrag van otters. Dat gedrag wordt mogelijk beïnvloed door de vangmiddelen voor muskusratten.

Biologe Geranda Olsthoorn, een Duitse van Nederlandse afkomst, ontmoet ruim zestig Nederlandse muskusrattenbestrijders op vier bijeenkomsten in het land, van 21 tot en met 24 november.
Het verband tussen de vangmiddelen voor muskusratten en het gedrag van otters – die soms de watergangen verlaten en bij het oversteken van een weg verkeersslachtoffer worden – is zeer onduidelijk, vertelt Henk van der Steen, coördinator muskusrattenbestrijding voor de noordelijke waterschappen. “Een otter is een voorzichtig dier. Voorwerpen die hij niet kent, kunnen ervoor zorgen dat hij de watergang verlaat, waarmee het risico op een verkeersongeluk groter wordt.”

Waterschappen doen er al jaren alles aan om het gedrag van otters zo weinig mogelijk te beïnvloeden. “We gebruiken bijvoorbeeld een otterring, die ervoor zorgt dat een otter niet in een vangmiddel kan, en we plaatsen vangmiddelen minstens 75 meter van drukke wegen af. Overigens blijkt zowel in Duitsland als in Nederland er een piek te zijn in het aantal doodgereden otters in oktober. Dat is de tijd dat jonge otters op zoek gaan naar een eigen territorium.”

Ondanks alles wat de waterschappen al doen om otters niet te verstoren, is er toch een goede reden om Olsthoorn om advies te vragen, zegt Van der Steen. “We willen graag weten hoe we in de muskusrattenbestrijding nóg meer rekening kunnen houden met de otter. Er is waarschijnlijk niemand op de wereld die zó veel weet van het gedrag van otters als Geranda Olsthoorn. We willen graag dat ze met ons mee kijkt. Dat gaat ook letterlijk gebeuren trouwens: ze gaat een halve dag met ons mee het veld in, zodat ze ter plekke kan uitleggen waar otters volgens haar wel of niet uit het water gaan, en waarom.”

Meer informatie over de bijeenkomsten op www.wdodelta.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.