secundair logo knw 1

Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra bij een van hun projecten op de Virgin Islands. Foto Elemental Water Makers

Tien Nederlandse innovaties zijn genomineerd als finalist voor de verkiezing van nieuwe Nationale Iconen. Uit de watersector is Elemental Water Makers uit Den Haag dit keer de enige gegadigde.

Het bedrijf, dat zeven jaar geleden werd opgericht door de jonge Delftse wateringenieurs Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra, richt zich op het ontzilten van zeewater met behulp van zon en wind. ''Wij zijn blij dat er een waterpartij tussen zit’’, zegt Vollebregt. ''En zelf hopen we natuurlijk op meer bekendheid.’’

Sid Vollebregt 180 Sid VollebregtVoor de derde editie van de Nationale Iconen-verkiezing werden in totaal 55 projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft daaruit tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij de benoeming van de Nationale Iconen. Die worden in september bekendgemaakt.

Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat hebben ‘onze ondernemers’ hierin een grote staat van dienst. ''Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth.’’

Internationaal podium
De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven, aldus de staatssecretaris. Het kabinet helpt de uiteindelijke winnaars om hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium.

De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur, die hen toegang biedt tot een groot netwerk in binnen- en buitenland.

Die ondersteuning is zeer welkom, verklaart Sid Vollebregt van Elemental Water Makers. ''De Topsector Water focust voornamelijk op stedelijke gebieden. Terwijl het juist de meest afgelegen gebieden zijn waar het merendeel van de mensen zonder toegang tot veilig drinkwater leeft. Maar het is lastig om daar geld voor te vinden. Water is nogal eens ondergewaardeerd.’’

Caribisch gebied
Elemental Water Makers heeft inmiddels ruim tien projecten afgerond voor met name resorts in kustgebieden en verwacht er dit jaar nog eens tien te doen. Het bedrijf filtert zeewater door omgekeerde osmose, waarvoor zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen als zon, wind en golven. Omdat ook de restdruk wordt benut, volstaat een veel kleinere pomp dan gebruikelijk is.
Om ook in arme gebieden aan de slag te kunnen, hebben Vollebregt en Feenstra een stichting opgericht die in samenwerking met Wilde Ganzen als eerste een project in Madagaskar financiert.

Vollebregt: ‘’We hebben laten zien dat onze techniek werkt. Vorig jaar ontvingen we daarvoor zelfs de eerste prijs van de emir in Dubai. We hopen dat de Nederlandse overheid nu ook met ons in zee wil. Voor bijvoorbeeld het Caribisch gebied zijn we daar wel van afhankelijk.’’

Eerdere edities
De tien betrokken ondernemers en onderzoekers mogen hun innovaties de komende weken uitgebreid toelichten aan de jury, die verder bestaat uit Barbara Baarsma, Frans Blom, Marion Koopman, Aukje Kuijpers en Wim van Saarloos.

Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, hybride aardappels en de Bioneedle.

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Iconen
Website Elemental Water Makers
VN omarmt waterefficiënte Growboxx van Groasis
Blue Energy benoemd tot Nationaal Icoon

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.