secundair logo knw 1

Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra bij een van hun projecten op de Virgin Islands. Foto Elemental Water Makers

Tien Nederlandse innovaties zijn genomineerd als finalist voor de verkiezing van nieuwe Nationale Iconen. Uit de watersector is Elemental Water Makers uit Den Haag dit keer de enige gegadigde.

Het bedrijf, dat zeven jaar geleden werd opgericht door de jonge Delftse wateringenieurs Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra, richt zich op het ontzilten van zeewater met behulp van zon en wind. ''Wij zijn blij dat er een waterpartij tussen zit’’, zegt Vollebregt. ''En zelf hopen we natuurlijk op meer bekendheid.’’

Sid Vollebregt 180 Sid VollebregtVoor de derde editie van de Nationale Iconen-verkiezing werden in totaal 55 projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft daaruit tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij de benoeming van de Nationale Iconen. Die worden in september bekendgemaakt.

Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat hebben ‘onze ondernemers’ hierin een grote staat van dienst. ''Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth.’’

Internationaal podium
De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven, aldus de staatssecretaris. Het kabinet helpt de uiteindelijke winnaars om hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium.

De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur, die hen toegang biedt tot een groot netwerk in binnen- en buitenland.

Die ondersteuning is zeer welkom, verklaart Sid Vollebregt van Elemental Water Makers. ''De Topsector Water focust voornamelijk op stedelijke gebieden. Terwijl het juist de meest afgelegen gebieden zijn waar het merendeel van de mensen zonder toegang tot veilig drinkwater leeft. Maar het is lastig om daar geld voor te vinden. Water is nogal eens ondergewaardeerd.’’

Caribisch gebied
Elemental Water Makers heeft inmiddels ruim tien projecten afgerond voor met name resorts in kustgebieden en verwacht er dit jaar nog eens tien te doen. Het bedrijf filtert zeewater door omgekeerde osmose, waarvoor zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen als zon, wind en golven. Omdat ook de restdruk wordt benut, volstaat een veel kleinere pomp dan gebruikelijk is.
Om ook in arme gebieden aan de slag te kunnen, hebben Vollebregt en Feenstra een stichting opgericht die in samenwerking met Wilde Ganzen als eerste een project in Madagaskar financiert.

Vollebregt: ‘’We hebben laten zien dat onze techniek werkt. Vorig jaar ontvingen we daarvoor zelfs de eerste prijs van de emir in Dubai. We hopen dat de Nederlandse overheid nu ook met ons in zee wil. Voor bijvoorbeeld het Caribisch gebied zijn we daar wel van afhankelijk.’’

Eerdere edities
De tien betrokken ondernemers en onderzoekers mogen hun innovaties de komende weken uitgebreid toelichten aan de jury, die verder bestaat uit Barbara Baarsma, Frans Blom, Marion Koopman, Aukje Kuijpers en Wim van Saarloos.

Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, hybride aardappels en de Bioneedle.

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Iconen
Website Elemental Water Makers
VN omarmt waterefficiënte Growboxx van Groasis
Blue Energy benoemd tot Nationaal Icoon

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.