secundair logo knw 1

De Europese Commissie heeft zeven beschermde gebieden in de Noordzee aangewezen, waarvan drie binnen de Nederlandse grenzen. Stichting de Noordzee reageert verheugt: ‘een eerste stap in de richting van echte bescherming van de Noordzee.’

De nieuwe Europese verordening gaat gelden voor de Nederlandse gebieden Klaverbank, Friese Front en Centrale Oestergronden en de Duitse gebieden Sylter Aussenriff, Borkum Riffgrund, Doggersbank en het oostelijk deel van de Duitse Bocht. In deze gebieden mag, als het Europese Parlement instemt met de plannen, binnenkort niet meer worden gevist met bodemberoerende vistuigen.

Wytske Postma“Dit gaat om grote gebieden met geheel verschillende, waardevolle ecosystemen” zegt Wytske Postma, directeur van Stichting De Noordzee, een stichting die ijvert voor bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. “In het Noordzee Akkoord is twee jaar geleden al afgesproken door verschillende stakeholders, waaronder ook de visserij, dat in 2030 15 procent van de Noordzeebodem beschermd moet zijn. Met de gebieden waar deze verordeningen overgaan komen we op 5 procent. Dat is dus een belangrijke eerste stap.”

Het gaat volgens Postma niet goed met de Noordzee. Het intensieve gebruik van de afgelopen eeuw heeft zijn sporen nagelaten. “Juist daarom is het belangrijk om gebieden te creëren waar de natuur zich kan herstellen. Dat lukt op zich heel snel onder water, sneller dan op land. Maar de natuur kan zich niet herstellen als de bodem steeds wordt omgewoeld.”

Het Europese Parlement moet de plannen nog goedkeuren. Postma verwacht dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. “Deze maatregelen zijn voorgesteld door Nederland en Duitsland en afgestemd met landen als Zweden en Frankrijk, die de gebieden ook bevissen. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar dat ziet er wel goed uit.”

Nu het erop lijkt dat de eerste beschermde gebieden in de Noordzee een feit zijn, is het volgens Postma tijd voor de volgende stap. “Om tot die 15 procent te komen, moeten er meer gebieden beschermd worden natuurlijk. Die gebieden zijn grotendeels al vastgelegd en daar zijn afspraken overgemaakt. Die procedures zijn in gang gezet en het zal nog wat tijd nodig hebben, maar ook dat komt er echt aan.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.