Dat meldt de Europese Unie. De nieuwe regels, die in mei 2018 door de Commissie zijn voorgesteld, stellen minimale kwaliteitseisen aan gezuiverd stedelijk afvalwater zodat het geschikt is voor hergebruik in de landbouw en de voedselveiligheid is gewaarborgd, aldus de EU.
Op dit moment wordt in een aantal lidstaten van de EU gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor irrigatie van gewassen al toegestaan op basis van eigen kwaliteitsnormen. In veel landen gebeurt dat niet. Ook zijn er in de nodige lidstaten twijfels over de kwaliteit van land- en tuinbouwproducten uit landen waar hergebruik van effluent is toegestaan in de landbouw.
Ook in Nederland is er de nodige scepsis. Rwzi-effluent bevat ook na zuivering de nodige milieuvreemde stoffen. Meest omstreden zijn de medicijnresten, maar het gaat ook om nanoplastics, bestrijdingsmiddelen en hormonen.
Door harmonisatie van de regelgeving en strenge kwaliteitseisen in de hele EU zal hergebruik van effluent flink toenemen, is de verwachting in Brussel. Elk gewas voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen, ongeacht de herkomst van het water dat wordt gebruikt in de teelt, zo wordt gesteld.
“De strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen die we nu hebben afgesproken, zorgen ervoor dat gezuiverd afvalwater zonder twijfels over voedselveiligheid kan worden hergebruikt”, zegt de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD).
Circulaire economie
Hergebruik van effluent past in het actieplan voor de circulaire economie van de Europese Commissie. Boeren zullen bovendien beter in staat zijn om droogte als gevolg van de klimaatverandering het hoofd te bieden als ze hun gewassen kunnen irrigeren met gezuiverd afvalwater. In Nederland dreigt droogte de landbouw op de hogere zandgronden in het oosten en zuiden structureel in de problemen te brengen.
Europees Commissaris Virginijus Sinkevičius van Milieu spreekt van een ‘krachtig instrument’. “Samen met waterbesparings- en efficiëntiemaatregelen kan het gebruik van teruggewonnen water in de landbouwsector een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van waterstress en droogte, terwijl de veiligheid van onze burgers volledig wordt gewaarborgd.”