secundair logo knw 1

Via een nieuwe online game kunnen kinderen en hun begeleiders bij de kinderboerderij leren wat ze in hun eigen tuin kunnen doen aan overlast van enorme regenbuien of grote hitte. Een kinderboerderij in Gouda is de eerste kinderboerderij in Nederland waar het spel kan worden gespeeld.

Anneke van Veen 180 vk Anneke van Veen“Kinderen en hun ouders komen naar een kinderboerderij om te spelen en te leren”, meent initiatiefneemster Anneke van Veen, ambassadeur Water van de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO).

“Dat was een paar jaar geleden al de gedachte achter ons handboek Alle kinderboerderijen en bezoekers klimaatbestendig en waterbewust. Als uitbreiding daarop hebben we nu, samen met de stichting Bee-Ideas, een online spel ontwikkeld”.

Jong en oud informeren
De digitale speurtocht is een laagdrempelige manier om jong en oud te informeren over de gevolgen van klimaatverandering en manieren om problemen te voorkomen.

“De spelers doen een speurtocht op hun telefoon en krijgen vragen te zien. Ter plekke op de kinderboerderij lopen ze een route langs klimaatadaptieve maatregelen. Ze krijgen bijvoorbeeld een plein met verkoelende bomen, waterdoorlatende verharding, regentonnen en watergoten te zien.”

Van Veen hoopt dat de kinderboerderij in Gouda snel elders in het land navolging krijgt. “We moeten allemaal stappen zetten om Nederland klimaatadapatief te maken. Ook in hun eigen tuin kunnen mensen op een eenvoudige manier al veel doen. Als gemeenten, waterschappen en kinderboerderijen de handen ineen slaan, kunnen we veel Nederlanders bereiken.”

 

MEER INFORMATIE
Het kinderboerderijspel ‘Water en Groen’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.