De Geologische Dienst Nederland (GDN) heeft de webviewer Grondwaterkwaliteit in Beeld gelanceerd. Een grote hoeveelheid informatie over de kwaliteit van het grondwater tot op het diepste niveau is hiermee gratis toegankelijk.
De nieuwe tool is gebaseerd op ondergrondkartering en daaraan verbonden onderzoek van de GDN. Volgens de dienst kan voor het eerst de informatie over de grondwatersamenstelling eenvoudig worden bestudeerd in relatie tot de positie in het landschap en de geologische formaties waarin het grondwater zich bevindt. Door de gegevens hierover in de tool te combineren ontstaat inzicht in de kwaliteit van grondwater over het volledige dieptebereik. Er zijn nu vooral data te vinden over het rivierengebied en de provincies Noord-Brabant en Limburg, maar de komende jaren wordt toegewerkt naar een landelijke dekking.
Duurzame watervoorziening
De Geologische Dienst Nederland is een onderdeel van TNO. De GDN noemt de informatie over grondwaterkwaliteit cruciaal voor het inrichten van een duurzame watervoorziening voor burgers, industrie en landbouw. “De monitoring van de kwaliteit van het grondwater heeft in Nederland een sterke focus op de ondiepste delen van de ondergrond (tot circa tien meter onder maaiveld), maar ook over de kwaliteit van de diepere grondwatervoorraden is veel informatie beschikbaar die vanaf nu beter wordt ontsloten”, aldus een bericht op de TNO-site.
GDN wijst erop dat de informatie voor veel partijen interessant is. Zo kunnen drinkwaterbedrijven de watersamenstelling in hun pompputten verbinden met gegevens over grondwaterkwaliteit uit de omgeving van de winplaats en relaties leggen met de geologische opbouw van de ondergrond. Voor regionale en landelijke overheden is de informatie nuttig in verband met de Structuurvisie Ondergrond. Zij kunnen de gegevens uit Grondwaterkwaliteit in Beeld gebruiken voor het evalueren en aanwijzen van strategische watervoorraden en grondwaterreserves.
Grondwatertools
Grondwaterkwaliteit in Beeld is te bereiken vanuit de website Grondwatertools. Er zijn gegevens opgenomen over aluminium, arseen, ammonium, bicarbonaat, cadmium, chloride, elektrisch geleidingsvermogen, fosfaat, ijzer, koper, nikkel, nitraat, sulfaat en zink. Ook is een aantal afgeleide parameters beschikbaar, zoals kalkverzadigingsindex, oxidatievermogen, pH- en redoxklasse, watertype en zoutgehalte.
MEER INFORMATIE
Toelichting door GDN
Tool Grondwaterkwaliteit in Beeld
Website Grondwatertools