secundair logo knw 1

Foto: Sander Verwoerd

Langs de Maas bij Oss is het nieuwe natuurgebied Hemelrijkse Waard gecreëerd. In de grote nevengeul liggen achttien dode bomen. Hier bloeit het waterleven.

De Hemelrijkse Waard is maandag officieel geopend, nadat er ruim twee jaar aan is gewerkt. Wat vroeger een landbouwgebied bij het dorp Oijen in de gemeente Oss was, is omgetoverd tot een zandig rivierlandschap. Er is een nevengeul van drie kilometer lang en ongeveer een meter diep aangelegd. Het gaat om een gezamenlijk project van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten dat een groot deel van het gebied bezit.

Het initiatief kwam van Rijkswaterstaat, vertelt Lianne Schröder, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Op diverse plekken langs de Maas realiseert Rijkswaterstaat natuurvriendelijke oevers. De Hemelrijkse Waard is een van de grootste projecten. Het gebied heeft een omvang van 225 hectare ofwel 450 voetbalvelden. Je doet er bijna een dag over om door het hele gebied te struinen.”

Het doel van de herinrichting is om te zorgen voor chemisch en ecologisch schoner water en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. “Het project draagt ook bij aan de hoogwaterveiligheid”, zegt Schröder. “De nevengeul is permanent verbonden met de Maas. Hierdoor daalt bij hoogwater de waterstand in de rivier met zo’n 5 à 6 centimeter.”

Voor Natuurmonumenten is de koppeling met natuurontwikkeling en recreatie van groot belang. Zo wordt vijftig hectare aan ooibossen van eiken, essen en iepen aangelegd; aantrekkelijk voor vogels. Schröder: “In en rondom het water ontstaat een dynamisch leefgebied voor planten en dieren.” Ze noemt de dode bomen die in de nevengeul en een oude zijarm van de Maas zijn gelegd. “Achttien bakenbomen die langs de oevers moesten verdwijnen, hebben in het water een tweede leven gekregen. Rondom deze bomen ontstaat vrij snel een zeer divers waterleven. Zij trekken onder meer zeldzame kokkerjufferlarven aan en kleine vissen die er hun eieren leggen.”

De Hemelrijkse Waard is openbaar toegankelijk. Op zaterdag 15 april is er een publieksdag met excursies. Hier meer informatie over het gebied.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.