De handelsmissie tijdens het staatsbezoek aan Indonesië heeft volgens het ministerie naar schatting ongeveer 1,2 miljard euro aan overeenkomsten en contracten opgeleverd. Ook voor de watersector liggen er genoeg kansen, zegt Daniël van Dijk van Netherlands Water Partnership (NWP).
Concrete bedragen kan Van Dijk echter niet noemen. ''Dat vind ik lastig. De waarde van zo’n missie zit volgens mij vooral in het uitspreken van intenties, het leggen van eerste contacten en andere zaken die heel waardevol zijn maar niet kwantificeerbaar. Het is ook wat bedrijven en organisaties er zelf van maken.’’
Parallel aan het staatsbezoek aan Indonesië vorige week namen bijna 180 vertegenwoordigers van 112 bedrijven, organisaties en kennisinstellingen deel aan een handelsmissie. NWP verzorgde een deel van het programma, met seminars en veldbezoeken aan projecten die voor de watersector interessant zijn.
''Dan gaat het om voor Indonesië belangrijke thema’s als kustbescherming, Urban Resilience (weerbaarheid van steden, red.) en integraal waterbeheer’’, vertelt Van Dijk. ‘’Op deze gebieden kunnen Nederlandse bedrijven, overheden, kennisinstellingen en NGO's zeker toegevoegde waarde bieden.’’
Zo verkenden de Nederlandse waterprofessionals samen met Indonesische partijen mogelijkheden op het gebied van Nature Based Solutions (Noordkust van Java) en River Basin Management (Oost-Java). Bij dat laatste gaat het zowel om de verbetering van de waterkwaliteit als om het beperken van overstromingen.
The Ocean Cleanup
De handelsmissie, die onder leiding stond van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Hans de Boer van VNO-NCW, was gericht op vier sectoren: agrifood, gezondheidszorg, kust- en waterbeheer en afvalmanagement (circulaire economie) en watertechnologie.
Minister Kaag sprak onder anderen met de coördinerend minister van Economische Zaken en de minister van Financiën. Ook bezocht ze de Interceptor van The Ocean Cleanup, een systeem dat plastic uit de rivier haalt.
Minister Van Nieuwenhuizen ondertekende de verlenging van de watersamenwerking met de minister van Publieke Werken, die onder andere gaat over de aanleg en versterking van de kustbescherming om Jakarta en andere steden op Java te beschermen tegen wateroverlast.
Verder sloot zij een nieuwe overeenkomst met de minister van Milieu en Bosbouw voor minder afval, meer recycling en betere waterkwaliteit. Indonesië werkt ook aan het slimmer en duurzamer maken van de havens, het verbeteren van maritieme opleidingen en biedt kansen voor de scheepsbouwsector.
Lastige markt
In Surabaya werd het nieuwe Netherlands Business Support Office geopend, een handelskantoor van de Nederlandse overheid om ondernemers te ondersteunen.
Nederland is de grootste Europese investeerder in het Aziatische land, dat bijna 270 miljoen inwoners telt. In 2018 ging het om een investeringsbedrag van ongeveer 4,2 miljard euro. In 2018 exporteerde Nederland voor 798 miljoen euro aan goederen naar Indonesië, zoals aardolieproducten, machines en voertuigen, en 575 miljoen euro aan diensten.
''Het was een buitengewoon positieve missie, waarbij waardevolle contacten zijn gelegd voor Nederlandse sectorpartijen’’, blikt Van Dijk terug. ''En er zijn ook de nodige vervolgafspraken gemaakt.’’
Toch blijft hij ook voorzichtig. ''Indonesië is een lastige markt. Aan de ene kant buitengewoon kansrijk, maar ook uitdagend om successen te verzilveren. Dat heeft onder andere te maken met de manier van zakendoen en de vele handelsbelemmeringen. Wil je echt iets bereiken, dan vergt dat vaak jarenlange inzet.’’
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijksoverheid: aankondiging handelsmissie
Nieuwsbericht Rijksoverheid: resultaten handelsmissie
Toespraak minister Van Nieuwenhuizen bij seminar
Nieuwsbericht NWP: Building with Nature solutions
Nieuwsbericht NWP: ocean waste