secundair logo knw 1

Bron: Rijkswaterstaat/Werry Crone

De nieuwe hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld is klaar voor gebruik bij extreem hoogwater in de IJssel. Hiermee is het programma Ruimte voor de Rivier bijna afgerond.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Waterschap Vallei en Veluwe stellen morgen (23 februari) de inlaat van de hoogwatergeul officieel in gebruik. Deze openingshandeling markeert de voltooiing van het laatste grote project van het programma Ruimte voor de Rivier. Op ruim dertig plaatsen in Nederland zijn maatregelen genomen om grote overstromingen zoals in 1993 en 1995 te voorkomen.

De geul bevindt zich tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde. “De hoogwatergeul ligt naast de IJssel waar een flessenhals is”, zegt Toine Tillemans, projectmanager voor de uitvoeringsfase namens Waterschap Vallei en Veluwe. “Gemiddeld eens in de tachtig à honderd jaar zal de geul bij extreem hoogwater in de rivier vollopen. Bij 5.65 meter boven NAP wordt de beweegbare inlaat geopend en stroomt zo’n 40 tot 45 procent van het water door de nevengeul. De waterstand in de IJssel daalt daardoor met 71 centimeter. Dat is erg veel. De invloed is goed merkbaar in de steden Deventer en Zwolle en zelfs in het verder gelegen Zutphen.”

De geul is acht kilometer lang en tussen de 500 en 1.500 meter breed. De uitvoeringswerkzaamheden hebben vijf jaar geduurd. Bijzonder is dat de hoogwatergeul niet is gegraven, vertelt Tillemans. “De geul is ontstaan door boven het maaiveld twee nieuwe dijken aan te leggen. Verder zijn er twee bruggen gebouwd. Onder de brug aan de zuidkant bevindt zich een ruim 800 meter lange inlaat met kleppen, die netjes is ingepast in de omgeving. Eigenlijk een Oosterscheldekering in de Veluwe. Een uniek object.”

Het project is niet zonder slag of stoot verlopen. Zeker in de beginfase was er veel verzet van agrariërs en bewoners, onder meer omdat negen bedrijven en vijf woningen moesten verdwijnen. Tillemans spreekt van een grote uitdaging om de mensen in de omgeving mee te krijgen. “Dat is toch redelijk gelukt doordat we alles in goed overleg hebben gedaan. Zo is er geen enkele onteigening nodig geweest in een relatief groot projectgebied. Ook de herverkaveling is in zeer korte tijd tijdens het project uitgevoerd, want de geul blijft als agrarisch gebied behouden. Zoals onze dijkgraaf Tanja Klip-Martin het uitdrukt: ‘De omgeving heeft heel veel veerkracht getoond.’ Mede dankzij de betrokkenheid van de mensen in het gebied is er een mooie hoogwatergeul gerealiseerd.”

Meer informatie over het project bij Veessen en Wapenveld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.