secundair logo knw 1

De waterdialoog was een prominent onderdeel van het gevarieerde programma I foto: Anika Lee Vroom (Oker Photography)

De UN 2023 Water Conference die over een jaar wordt gehouden, is bij uitstek de gelegenheid om de verbinding te leggen tussen water en allerlei andere terreinen. Er is ook dringende behoefte aan opschaling. Deze boodschap droeg Henk Ovink uit tijdens de vandaag gehouden Water Summit for Global Development in Delft.

Foto’s: Anika Lee Vroom | Oker Photography

Zijn verhaal was de waardige afsluiter van het evenement dat ruim 150 deelnemers trok. Henk Ovink heeft samen met zijn collega uit Tadzjikistan de leiding over het voorbereidingproces van de UN 2023 Water Conference, die over een jaar in New York plaatsvindt. De watergezant komt met een duidelijke tijding: in plaats van steeds te reageren op rampen, moet preventie het uitgangspunt zijn.

Hij haalt de uitspraak ‘water is life’ van voorzitter Ba Ki-moon van de Global Commission on Adaptation aan. “Water is met alles verbonden. Het is bijna onmogelijk om dit te adresseren. Bij de Verenigde Naties begrijpen ze dat. Als je belt, neemt niemand de telefoon op.”

Henk Ovink tijdens Summit DelftHenk Ovink

Volgens Ovink heeft de VN geen organisatie die verantwoordelijk is voor water. Ook is er geen eigenaar bij de duurzame ontwikkelingsdoelen die direct over water gaan. Ovink noemt nog een reden voor het feit dat de VN zich er de vingers niet aan wil branden. “Water snijdt door elke grens die mensen maken en daardoor raak je aan de soevereiniteit van landen. Veel landen houden hier niet van.”

Sterk partnerschap
Maar om ervoor te zorgen dat water in zijn volle breedte wordt bekeken, is volgens Ovink wel iedereen nodig. Hij vertelt dat dit al eens in 1977 met weinig succes is geprobeerd bij de eerste waterconferentie van de VN. “Het heeft tot 2020 geduurd voordat er een resolutie is aangenomen om de wereld weer rondom water bijeen te brengen. Nederland en Tadzjikistan zijn gevraagd of eigenlijk opgedragen om de conferentie in 2023 te organiseren. Daarin hebben de regeringen vrijwillig toegestemd.”

De landen vertegenwoordigen het Globale Noorden en het Globale Zuiden. Zij vullen elkaar door hun vele verschillen in de ogen van Ovink juist goed aan. Hij omschrijft Tadzjikistan als de waterkampioen van de Verenigde Naties; het land heeft onder meer het grootste gletsjercomplex, de hoogste dam en de grootste dam ter wereld. “Tadzjikistan zorgt voor 70 procent van het water in Centraal-Azië. Dit land is de bron, terwijl Nederland de zee is. Deze combinatie zorgt voor een sterk partnerschap.”

Kloof overbruggen
De UN 2023 Water Conference moet relevantie uitstralen, vindt Ovink. “We willen er echt voor gaan, want eigenlijk moet alles veranderen.” Hij ziet de conferentie als een mooie gelegenheid om private en publieke organisaties en alle andere partijen samen te laten komen en de verbinding te leggen tussen water en allerlei andere terreinen zoals klimaat, gezondheid, jeugd, economie en vrede. “Hoe groot is op elk terrein de kloof, wat kunnen we doen om die te overbruggen, welke coalities kunnen we smeden en wat is daarvoor nodig?”

Het gaat volgens Ovink niet alleen om het boeken van vooruitgang maar ook om opschaling, zodat steeds meer partijen en mensen meedoen. Hij besluit met een oproep aan de deelnemers aan de Water Summit for Global Development 2022. “Wij zijn momenteel bezig om onderwerpen voor de agenda van de conferentie op te halen, ook bij dit evenement. Want het is essentieel dat jullie eigenaar worden van de agenda.”

Nieuwe inclusieve paradigma’s
Dat was het einde van de geslaagde waterbijeenkomst die plaatsvond bij de TU Delft. Het bonte internationale gezelschap kreeg onder de noemer van ‘catching up with urbanization’ een dagvullend programma voorgeschoteld met onder andere thematische sessies, speeches en een waterdialoog (zie de visuele samenvatting). Voor studenten was er nog een apart symposium. De Water Summit werd georganiseerd door de Global Initiative van de TU Delft, Water for Impact TU Delft, Copernicus Institute of Sustainable Development (Universiteit Utrecht) en IHE-Delft, met ondersteuning van de Stichting International Water Conferences.

Sfeerbeeld Water Summit DelftEr deden veel jongeren mee

Kalanithy Vairavamoorthy (International Water Association), Elizabeth Tilley (ETH for Development in Zürich) en Nick van de Giesen (TU Delft) verzorgden de drie ‘keynote’ toespraken. Volgens Vairavamoorthy is er in de landen in het Globale Zuiden sprake van een paradigmaverschuiving. Juist omdat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland in het verleden minder op watergebied hebben gedaan, is er meer ruimte om dingen anders te doen. Dat levert allerlei kansen op zoals het hergebruik van afvalwater als drinkwater, aldus de IWA-directeur. De landen springen zo haasje-over richting nieuwe inclusieve paradigma’s voor water.

Tilley noemt hoger onderwijs een sleutel voor het succes van duurzame ontwikkelingsdoelen die samenhangen met water. Zij vertelt over de vele beperkingen waarmee Afrikanen te maken krijgen. Aan de hand van hun ervaringen benadrukt Tilley het belang van onder meer open toegang tot publicaties, open wetenschap en een goede financiering van onderzoek. Van de Giesen gaat in op het ‘voelen van water’. De Deftse professor presenteert een intrigerende these: als je van water houdt en leeft in een omgeving met waterschaarste, kun je maar beter leren om water te voelen! 

Water Dialogue Catching up with urbanization Visual Summary V1CVisuele samenvatting Waterdialoog Catching up with urbanization I Beeld: Flatland

MEER INFORMATIE
Website Water Summit in Delft
Informatie UN 2023 Water Conference 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.