De innovatieve sluis bij Junne werd een maand geleden in gebruik genomen. Dit weekend kon de sluis circa 24 uur niet bediend worden door een afgebroken waterpeilmeter. Het was de eerste keer dat de innovatieve sluis haperde nadat de opening moest worden uitgesteld door softwareproblemen.
De innovatieve sluizen Junne en Mariënberg maken de Vecht voor het eerst in honderd jaar weer bevaarbaar van Zwolle tot aan de Duitse grens. Ze zijn niet voorzien van klassieke sluisdeuren, maar van vlinderkleppen om het schutten van de sluis te regelen. De kleppen worden op peil gehouden, liggen onder water en overbruggen het hoogteverschil.
Kinderziekte
“Door een mechanisch probleem kon de sluis vanaf zondagmiddag 24 uur niet bediend worden,” vertelt Martin Hilferink, woordvoerder van Waterschap Vechtstromen. “Een waterpeilmeter bleek te zijn losgeraakt. De toezichthouder heeft de storing meteen doorgegeven, maar het kost dan even tijd om het euvel te vinden en te verhelpen”.
Hilferink noemt het vervelend dat de nieuwe sluis midden in het vaarseizoen even buiten gebruik was. “Maar dit zijn de kinderziektes die horen bij een innovatief concept. Bedenk wel dat sluizen als deze nergens ter wereld bestaan”.
MEER INFORMATIE
Innovatieve sluizen maken Vecht van Zwolle tot Duitse grens bevaarbaar
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen