Het combineren van afvalwaterzuivering met een plantenkas is een nieuwe zuiveringsmethode die al in veel landen wordt toegepast. Of het ook voor Nederland geschikt is, moet in jeugddorp De Glind (Barneveld) blijken.
Het advies- en ingenieursbureau Tauw onderzoekt de komende maanden samen met waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Barneveld en Leusden of kassenzuivering haalbaar is in jeugddorp De Glind. "Hiermee hebben we in Nederland nog geen ervaring", zegt Paul Telkamp, senior adviseur technologie en waterketen bij Tauw. "Het zuiveren van afvalwater met kassen wordt in het buitenland met succes toegepast in zowel stedelijke gebieden als buitengebieden. Dit wil niet per definitie zeggen dat deze methode ook bij ons werkt. Maar het lijkt zeer kansrijk. Daarom onderzoeken we nu de technische en financiële aspecten."
Kassenzuivering is geschikt voor planten die natte voeten kunnen verdragen, vertelt Telkamp. "Hun wortels bevinden zich in ondergrondse tanks met afvalwater. Het slib hecht zich aan deze wortels en aan de kunstmatige doeken die als dragermateriaal voor het slib in de tanks zijn geplaatst. Daarop groeit een zeer grote bacteriecultuur, waarmee het afvalwater wordt gezuiverd."
Telkamp noemt een aantal voordelen ten opzichte van een doorsnee methode van afvalwaterzuivering. "Het is aantrekkelijk voor de omgeving, want mensen kunnen de botanische kas bezoeken. Ook kost kassenzuivering minder energie en is er minder ruimte nodig."
De Glind ligt in het buitengebied van Barneveld. Volgens Telkamp is het jeugddorp een mooie locatie om de potentie van kassenzuivering te onderzoeken. "Hier wonen kwetsbare kinderen die een speciale plaats innemen binnen de hechte gemeenschap. Zij kunnen in de kas werken en leren." Begin 2017 is duidelijk of het project echt haalbaar is. Telkamp ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. "De bedoeling is om dan een definitieve installatie te realiseren."