secundair logo knw 1

De waterschappen hebben hun energie- en klimaatambities voor 2020 al in 2019 gehaald. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor over vorig jaar.

Tien jaar geleden stelden de waterschappen en de Rijksoverheid doelstellingen op het gebied van energie en klimaat vast. In 2020 wilden de waterschappen gemiddeld 2 procent energie-efficiencyverbetering per jaar behalen, de CO2-voetafdruk met 30 procent te verminderen, voor minstens 40 procent zelfvoorzienend zijn door eigen duurzame energieproductie en duurzaamheid een belangrijkere rol bij aanbestedingen te laten spelen.

Doelstellingen behaald
Uit de laatste Klimaatmonitor, in opdracht van de Unie van Waterschappen gemaakt door onderzoeksbureau Arcadis, blijkt dat de waterschappen hun doelstellingen al in 2019 hebben behaald. “Dit is zeker goed nieuws, voor ons een echte mijlpaal. Als waterschappen hebben we laten zien dat we doen wat we beloven,” zegt Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. “Omdat we ieder jaar monitoren wat er bereikt is en de waterschappen ook energieplannen maken voor de komende jaren, zagen we een paar jaar geleden al aankomen dat de ambities binnen handbereik waren.”

Energieneutraal in 2025
Maar bovenop de ambities die in 2010 zijn geformuleerd, is het ook het doel van de waterschappen om in 2025 volledig energieneutraal te zijn. De Jong: “"Voor het eerst hebben we nu scherp in beeld wat de plannen van de waterschappen zijn tot en met 2025. Voor de periode tot en met 2025 hebben de waterschappen 123 geplande duurzame energieprojecten, denk aan zonnestroom en windenergie. De ambitie om in 2025 100 procent energieneutraal te werken is ambitieus, maar haalbaar als deze projecten ook echt gerealiseerd worden.”

Belang klimaatmonitor
Ook de klimaatmonitor speelt een rol bij het verwezenlijken van die ambities, denkt De Jong. “Het is voor de sector niet alleen een middel om zich te verantwoorden en te presenteren. Het is ook een informatie- en inspiratiebron voor waterschappen onderling. Dat is belangrijk omdat we met elkaar toe willen werken naar het verwezenlijken van onze volgende ambities.”

 

MEER INFORMATIE
De klimaatmonitor 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.