secundair logo knw 1

Een knakaal langs de Waal | Foto Wim Eikelboom

Een proef met het uitzetten van 1.200 gemarkeerde palingen in de Rijn bij Keulen om meer zicht te krijgen over de impact van scheepsschroeven op de vissen, blijft zonder resultaat. Door aanhoudend hoogwater in de grote rivieren afgelopen winter zijn vrijwel alle testpalingen weggespoeld.

“De proef is mislukt. Geen enkele gemarkeerde paling is gevonden en terug gemeld. Dat is flink balen”, zegt Niels Brevé, wetenschappelijk visonderzoeker bij Sportvisserij Nederland.

Een jaar geleden zijn ter hoogte van Keulen in de Rijn in verschillende etappes in totaal 1.200 geslachtsrijpe palingen uitgezet met een merkteken, zogeheten schieralen. De vissen trekken stroomafwaarts richting Noordzee. Onderweg krijgen ze te maken met de drukke vrachtvaart op de Rijn. Wetenschappers willen graag weten in hoeverre de palingpopulatie schade ondervindt van de aandrijving van deze vrachtschepen.

Langs de oevers van de Waal en Rijn worden regelmatig zogeheten knakalen aangetroffen. De vissen zijn dodelijk gewond geraakt na aanvaring met een scheepsschroef of bij het passeren van een gemaal. Met een groot internationaal onderzoek met de titel De Rijn Verbindt willen Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat en RAVON de vinger erachter krijgen hoe groot de omvang van dit probleem is. De palingstand is nog altijd kwetsbaar.

Twintig procent
Hoewel de weggespoelde uitgezette testpalingen geen informatie aandragen, blijft visonderzoeker Brevé optimistisch over het onderzoek. In totaal speuren 60 vrijwilligers de oevers af van de Waal en andere grote rivieren naar knakalen.

Ook halen onderzoekers met visnetten op drie plekken in de Waal palingen boven water. Uit die vangsten blijkt dat zo’n 20 procent van de palingen beschadigd of geknakt is. “De aard van de verwondingen gaan we de komende tijd nauwkeurig onderzoeken, zodat we een stap verder komen in de speurtocht naar de schadeoorzaken van de knakaal”, aldus Brevé.

Als de binnenvaart debet blijkt aan sterfte onder trekkende palingen, kunnen volgens Sportvisserij Nederland visvriendelijke constructies rond scheepsschroeven worden overwogen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦