Naast de landingsbanen van Schiphol zijn begin september mestkorrels van struviet uitgereden die gemaakt zijn uit het afvalwater van onder meer vliegtuigen.
De mestkorrels zijn het product van een gezamenlijke pilot van Schiphol, Evides Industriewater, brancheorganisatie van drinkwaterbedrijven Vewin en onderzoeksinstituut KWR Watercycle Research Institute in het kader van een TKI Watertechnologie-project.
Evides Industriewater heeft op het terrein van luchthaven Schiphol een afvalwaterzuivering waarin het afvalwater van de luchthaven, de kantoren en de vliegtuigen gezamenlijk wordt verwerkt. Afvalwater uit vliegtuigen heeft echter een bijzondere samenstelling vanwege het schaarse gebruik van schoon water aan boord. "De vacuümtoiletten aan boord gebruiken maar heel weinig water", vertelt KWR-onderzoeker Kees Roest. "De concentratie fosfaat is in dit afvalwater daarom relatief hoog." Fosfaat is een belangrijke stof in verband met de voedselvoorziening, maar de fosfaatvoorraad op de wereld is eindig. Om die reden wordt veel onderzoek gedaan naar hergebruik.
Voor de pilot werd het afvalwater uit vliegtuigen apart ingezameld en verwerkt tot struvietkorrels. Dat gebeurde met een reactor die bij de waterzuiveringsinstallatie van Schiphol werd geplaatst. Roest: "Struviet bevat in vergelijking met gewone kunstmest veel fosfaat en wat minder stikstof. Op een locatie naast de landingsbanen was de grond bewerkt en moest zo snel mogelijk weer gras komen, onder andere om de komst van vogels te verminderen. De geproduceerde struvietkorrels zijn hiervoor geschikt."
De pilot heeft een "mooi circulair product opgeleverd met nutriënten die je kunt gebruiken als kunstmest", zegt Roest. Hoe het vervolg eruitziet, is nog niet bekend. De komende periode bekijken Schiphol en haar zuiveringspartner Evides de mogelijkheden tot implementatie van struvietproductie op de afvalwaterzuivering van Schiphol.
Tijdens de Aquatech van november 2015 in Amsterdam, had Kees Roest (KWR) over het project op Schiphol een gesprek met H2O Video.