secundair logo knw 1

De kwaliteit van het grondwater in de grondwaterbeschermingsgebieden in Gelderland is in de afgelopen jaren niet vooruit- maar achteruitgegaan. “We meten in het grondwater steeds vaker en in steeds hogere concentraties gewasbeschermingsmiddelen uit de landbouw”, schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan de Provinciale Staten. Het college bezint zich op aanvullende bescherming van het grondwater en kijkt daarbij ook naar verplichtende maatregelen.

In 16 grondwaterbeschermingsgebieden worden middelen in het grondwater gemeten boven de gestelde norm, aldus GS in de Statenbrief. Soms gaat het om ‘historische belasting’ en betreft het middelen die inmiddels verboden zijn. “Of het gaat om restproducten van gewasbeschermingsmiddelen, die soms schadelijker zijn dan de oorspronkelijke producten zelf. Feit is dat de stoffen er zijn.”

Het college baseert zijn bevindingen op een tussenevaluatie van het Uitvoeringsprogramma Gebiedsdossiers Grondwaterbescherming (UGG) die het adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft opgesteld. Het UGG bevat maatregelen waarmee de provincie eind 2027 wil voldoen aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). 

Actueel risico
De tussenevaluatie maakt duidelijk dat de kwaliteit van het grondwater voor de drinkwaterproductie niet vooruit maar achteruit gaatZo stellen de onderzoekers vast dat in 13 grondwaterbeschermingsgebieden sprake is van 'een actueel risico'. Ze maten in een deel van de pompputten een overschrijding van de norm voor gewasbeschermingsmiddelen in het opgepompte water (ruwwater). Dat betreft de gebieden Dinxperlo, Van Heek, Hettenheuvel, Ellecom, Noordijkerveld, Aalten ’t Loohuis, Druten, Fikkersdries, Heumensoord, Kolff, Schalterberg, Wezep en De Pol.

In 3 grondwaterbeschermingsgebieden (Dennewater, Haarlo, Olden Eibergen) werd een overschrijding van de norm voor een of meer gewasbeschermingsmiddelen vastgesteld in het opgepompte grondwater.

De aanhoudende normoverschrijdingen zijn voor de onderzoekers reden om te stellen dat de huidige aanpak van de landbouwemissies met enkel vrijwillige maatregelen in de grondwaterbeschermingsgebieden niet afdoende is. Ze adviseren dan ook te onderzoeken welke combinaties van vrijwillige en verplichtende maatregelen denkbaar zijn en die leiden tot een ‘geborgde’ verbetering van de grondwaterkwaliteit.

GS volgen dat advies op. In de bestuurlijke stuurgroep van het UGG wordt onderzocht welke combinaties van vrijwillige en verplichtende maatregelen mogelijk zijn om de normoverschrijdingen terug te dringen, staat in de Statenbrief.

Derogatie
Ook willen GS op korte termijn in gesprek met de landbouwsector om te praten over de afbouw van de derogatie, de tijdelijke ontheffing van de algemene Europese mestnorm die de boeren de ruimte biedt om meer dierlijke mest uit te rijden. Nu die verruiming verdwijnt wordt aangenomen dat boeren grasland gaan omzetten naar andere beter salderende gewassen, zoals maïs of bollen.

Bij deze teelten worden meer chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. “Met als gevolg dat meer van deze middelen naar het grondwater zullen uitspoelen”, schrijven GS, die aangeven dat Gelderland circa 220 agrarische bedrijven telt die gemiddeld 10 ha grasland hebben binnen een grondwaterbeschermingsgebied.

Het college wil nu in een gesprek met de landbouw helder krijgen en maken dat verdere achteruitgang van de grondwaterkwaliteit door de afbouw van derogatie voorkomen moet worden. “Afhankelijk van wat die gesprekken opleveren willen wij komen met een voorstel voor aanvullende bescherming”, staat in de Statenbrief. Dat zou kunnen met regels in de omgevingsverordening, schrijven GS.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.