secundair logo knw 1

Watertappunt in de West-Kaap, een provincie in Zuid-Afrika met een extreem hoge waterstress I foto: Lovisa Selander / SIWI

Zeventien landen waarin een kwart van de wereldbevolking leeft, kampen met extreem hoge waterstress. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het World Resources Institute. Deze niet-gouvernementele organisatie spreekt van een mondiale watercrisis. Sinds 1960 is het beroep op water wereldwijd meer dan verdubbeld.

India is verreweg het grootste land in de hoogste categorie. Het zwaarst getroffen zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hier bevinden zich twaalf van de zeventien landen met extreem hoge waterstress, waaronder de top drie Qatar, Israël en Libanon. De regio’s met de allerhoogste waterstress bevinden zich elders: Badghis in Afghanistan en Gaborone en Jwaneng in Botswana.Van extreem hoge waterstress is sprake als landbouw, industrie en lokale overheden jaarlijks gemiddeld meer dan 80 procent uit de beschikbare watervoorraden onttrekken.

Nederland laag-gemiddeld niveau
Daarnaast hebben 44 landen waar een derde van de wereldbevolking woont, te maken met een hoog niveau van waterstress (meer dan 40 procent onttrekking uit watervoorraden). Hiertoe behoort België. De waterstress in Nederland wordt omschreven als laag-gemiddeld (10 tot 20 procent onttrekking). 
De gegevens komen uit de Aqueduct Water Risk Atlas van het World Resources Institute (WRI), die is geactualiseerd op basis van nieuwe hydrologische modellen. Het WRI is een internationale niet-gouvernementele organisatie waarbij diverse Nederlandse kennisinstellingen zijn betrokken.

Landenoverzicht waterstress

Uit een artikel van het WRI met de Nederlandse medewerker Rutger Hofste als een van de auteurs blijkt dat sinds 1960 het beroep op water wereldwijd meer dan verdubbeld is. Landen met extreem hoge of hoge waterstress zijn door het relatief geringe gat tussen aanbod en vraag kwetsbaar voor droogteperioden en verdere toename van de watervraag. Hierdoor zullen ‘Day Zeros’ en andere watercrises steeds vaker voorkomen. Ook in landen met minder waterstress komen gebieden met erg grote problemen voor, zoals Californië en New Mexico in de Verenigde Staten en de West-Kaap in Zuid-Afrika.

Wereldwijde watercrisis
Betsy Otto WRI vk 180 Betsy OttoBetsy Otto, directeur van het waterprogramma van het WRI, spreekt in de Britse krant The Guardian over een wereldwijde watercrisis. “Onze bevolkingen en economieën groeien en vragen om meer water. Maar ons aanbod wordt bedreigd door klimaatverandering, verspilling van water en verontreiniging.”

De situatie kan zich volgens Otto nog ten goede keren. Er zijn tal van maatregelen te bedenken om waterstress te verminderen. Het WRI noemt drie oplossingen: verhogen van de efficiëntie in de landbouw, investeren in grijze (onder andere leidingen en installaties) en groene (bijvoorbeeld draslanden) infrastructuur en behandelen, hergebruiken en recyclen van afvalwater. Zo maakt een aantal landen in het Midden-Oosten veel werk van het hergebruik van afvalwater. “Waterstress is niet onze bestemming”, zegt Otto. “We kunnen ons echter niet meer veroorloven om te doen alsof het probleem zich vanzelf oplost.”

 

MEER INFORMATIE
Artikel WRI
Aqueduct Water Risk Atlas
Artikel The Guardian
Artikel The New York Times

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.