secundair logo knw 1

Het testproject met kwelders voor de kust van Delfzijl heeft duidelijk gemaakt dat kwelders wereldwijd toepasbaar zijn langs slibrijke kusten. Dat zegt het netwerk EcoShape dat de proef uitvoert. De vegetatie ontwikkelt zich snel en uit modelstudies op basis van de waarnemingen blijkt dat de golfhoogte door de kwelder tot wel 60 procent lager kan worden.

De testlocatie is in 2018 aangelegd. Het proefveld van 15 hectare werd opgedeeld in 8 proefvakken. Deze vakken verschilden in het percentage slib in de bodem en het inzaaien van zeekraal. “Uit het onderzoek blijkt dat er vrijwel geen verschil is tussen de vakken met 20 en 50 procent slib in de bodem. Waar slechts 5 procent slib was aangebracht kwam weinig vegetatie op”, schrijft EcoShape.


(advertentie)

Het onderzoek, dat onderdeel is van het project Marconi Buitendijks, richtte zich op de ontwikkeling van de bodemhoogte door aanslibbing, de golfremmende werking en de ontwikkeling van de biodiversiteit op de kwelder.

Het inzaaien van zeekraal had alleen in het eerste jaar effect. Projectleider Petra Dankers: “Het is opvallend dat er inmiddels evenveel vegetatie is op plekken waar niet is ingezaaid. Het inzaaien van vegetatie hielp in het begin, maar na twee jaar was het effect verwaarloosbaar. Er zijn inmiddels 28 plantensoorten gevonden, dat duidt erop dat het natuurlijke zaadaanbod door wind en stroming genoeg is.”

De onderzoeksrapporten worden gepubliceerd op de website van EcoShape.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.