secundair logo knw 1

Het bedrag dat waterschappen aan heffingen innen, stijgt ook dit jaar weer. De groei is wel lager dan in voorgaande jaren, blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS stelt op basis van de begrotingen van de waterschappen vast dat de heffingen in 2017 met 1,8 procent toenemen. Dat is de laagste groei sinds de modernisering van de Waterschapswet in 2009, waarbij het huidige belastingstelsel voor de waterschappen werd ingevoerd. In totaal verwachten zij dit jaar ruim 2,7 miljard euro te innen.

Waterschappen hebben twee specifieke heffingen voor hun hoofdtaken: de watersysteemtaak en de afvalwaterzuivering. De waterschappen innen in 2017 ruim 1,4 miljard euro aan watersysteemheffing, een toename met 3,2 procent. De zuiveringsheffing brengt 1,3 miljard euro op. Dat is 0,4 procent meer dan in 2016 en de laagste stijging sinds 2009.

Het CBS constateert dat de opbrengst van de watersysteemheffing in de periode 2009-2017 met gemiddeld 4,5 procent per jaar is gestegen en de zuiveringsheffing met gemiddeld 2 procent. De sterke groei van de watersysteemheffing komt vooral door grote investeringsprogramma’s voor waterveiligheid, zoals het Hoogwaterbeschermingsplan en de versterking van regionale waterkeringen en andere waterwerken. De groei van de zuiveringsheffing is juist steeds kleiner geworden. De waterschappen kunnen volgens het CBS hun zuiveringstaak efficiënter en duurzamer uitvoeren door intensieve samenwerking tussen waterbeheerders en innovatie in de waterketen.

Bekijk het overzicht van de opbrengst van de heffingen in 2017 en het overzicht van de tarieven per waterschap.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.