secundair logo knw 1

Duurzaamheid is in 2020 een integraal onderdeel van alle projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Deze ambitie is vastgelegd in een nieuwe Green Deal. De waterschappen gaan de duurzame aanpak bij elk project toepassen.

Ruim zestig partijen ondertekenden de Green Deal op 17 januari tijdens de vakbeurs Infratech. Tot de deelnemers behoren de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Waterbouwers, drinkwaterbedrijven en een aantal adviesbureaus en bouwbedrijven die actief zijn in de watersector. De Green Deal voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW) is een vervolg op de eerste die in 2013 werd gesloten.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat, zette zijn handtekening namens de minister van Infrastructuur en Milieu. Hij zei over de bijdrage van waterpartijen: “Onze sector heeft een grote carbon footprint en Rijkswaterstaat draagt daar als grote opdrachtgever aan bij. Vanuit onze duurzaamheidsambitie maak ik mij er hard voor de Aanpak Duurzaam GWW naar de bedoeling te gaan uitvoeren. Deze Green Deal is een springplank naar duurzaamheid als ‘business as usual’.”

De overeenkomst past bij de doe-mentaliteit van waterschappen, vindt Henkjan van Meer, beleidsadviseur inkoop en aanbesteden bij de Unie van Waterschappen. “Bij de vorige Green Deal wilden we eerst bekijken of de aanpak Duurzaam GWW wel geschikt zou zijn voor waterschapsprojecten. Het bleek prima te werken bij een aantal waterschappen verenigd in een koplopersgroep. Daarna hebben de waterschappen in 2014 met elkaar afgesproken om de duurzame aanpak toe te passen bij projecten van meer dan vijf ton.”

Door de nieuwe Green Deal wordt de lat hoger gelegd. Van Meer: “We zetten hiermee een grote stap vooruit. De duurzame aanpak gaat gelden voor alle projecten, mits relevant. In 2020 moet duurzaamheid normaal zijn. Dat sluit erg goed aan bij de doelstellingen van waterschappen op het gebied van klimaat, energie en circulaire economie.” De belangrijkste voorwaarde om deze ambitie waar te maken, is een integrale aanpak. “De hele organisatie moet al vanaf het begin worden meegenomen, met name beleid, planvorming en beheer & onderhoud. Dat maakt het best ingewikkeld.”

Daarom heeft de Unie van Waterschappen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktische handreiking opgesteld. Deze handreiking is geschikt voor alle decentrale overheden. Hierin is een zes-stappenplan opgenomen en worden vier instrumenten belicht. Volgens Van Meer zijn vooral het Ambitieweb en de Omgevingswijzer belangrijk. “Deze instrumenten zorgen voor een meer integrale blik in de beginfase van een project. De winst zit juist vooraan.”

Download hier de handreiking.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.