secundair logo knw 1

Plangebied Waterfront Lelystad

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil buitendijkse kleinschalige woningbouw langs het IJsselmeer mogelijk maken. Dat zei de bewindsman in het wetgevingsoverleg Water met de Tweede Kamer.

Aanleiding is het bouwplan voor een nieuwe woonwijk met 450 huizen in de jachthaven in Monnickendam. Dat plan is onlangs afgekeurd door de rijksoverheid. Niettemin nodigt Madlener de gemeente Waterland uit om met een nieuw voorstel voor buitendijkse woningbouw te komen.

“Het woningbouwplan in Monnickendam was niet in lijn met regelgeving voor erfpacht. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft gemeente Waterland laten weten dat het Rijk geen mogelijkheden ziet voor verdere ontwikkeling”, aldus Madlener in antwoord op vragen van de Kamerleden Peter de Groot (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Niet helemaal platleggen
Even later gaf de minister aan dat hij woningbouwontwikkelingen rond het IJsselmeer 'niet helemaal wil platleggen'. “We moeten kijken naar wat wel kan en onder welke voorwaarden toch gebouwd kan worden. Als gemeente Waterland met een nieuw plan komt, zal ik daar met belangstelling naar kijken.”

De nieuwe beleidslijn van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staat buitendijks bouwen niet langer toe. Toch wil Madlener uitzonderingen toestaan op die regel. “Ik heb hier veel gesprekken over met mijn collega Mona Keijzer (minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, red)”, zei hij in de Kamer. “We treffen maatregelen op locaties waar woningen kans lopen op wateroverlast, zodat we geen spijt krijgen van buitendijks bouwen.”

Volgens Madlener past dit in het nieuwe regeringsbeleid om bij bouwplannen rekening te houden met water en bodem.

Waterfront Lelystad
VVD en ChristenUnie hadden de minister eerder opgeroepen minder conservatief te zijn met een verbod op buitendijks bouwen langs het IJsselmeer, zolang de waterveiligheid en de zoetwaterbeschikbaarheid daardoor niet in het geding komen.

“Wij willen graag van de minister horen wat er wel kan aan woningbouw langs het IJmeer, Eemmeer, Gooimeer en Markermeer. Voor IJburg Fase 2, Almere Duin/Poort en Almere Haven zijn vergevorderde plannen”, aldus Grinwis. Voor het buitendijkse woningbouwproject Waterfront Lelystad zijn maatwerkafspraken gemaakt tussen Rijk, regio en waterschap.

Met een motie roepen VVD en ChristenUnie de regering op om 'waterveilige woningbouw en drijvend wonen mogelijk te maken langs de randen van het IJsselmeer'. Madlener kondigde daarop aan dat hij langs het IJsselmeer kleinschalige woningbouw wil toestaan, mits die woningbouw de zoetwaterbuffer 'niet te veel aantast'.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gert Timmerman · 2 months ago
    Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦