De kans bestaat dat Limburg zijn eigen variant krijgt van Waternet, het watercyclusbedrijf van Amsterdam en omgeving. Het Amsterdamse Waternet is opgericht in 2006 en werkt voor de gemeente Amsterdam en voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het is tot dusverre het enige overheidsbedrijf in Nederland dat waterbeheer, rioolwaterzuivering en drinkwaterproductie combineert. De kans bestaat dat zoiets nu ook in Limburg van de grond komt.
De twee Limburgse waterschappen, drinkwaterwaterbedrijf WML en de 33 Limburgse gemeenten zijn in elk geval samen bezig met een "verkenning tot vergaande samenwerking". Directe aanleiding daarvoor is de fusie van de beide waterschappen per 1 januari 2017, laat Nicole Bregman, woordvoerder van de waterschappen, weten.
De twee Limburgse waterschappen (waterschap Peel en Maasvallei en waterschap Roer en Overmaas) hebben momenteel een gemeenschappelijke regeling in de vorm van het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). "Nu de waterschappen één worden, moet voor die gemeenschappelijke regeling een nieuwe vorm worden gevonden. Daarbij komt het advies van de overheid om samenwerking te zoeken tussen verschillende instanties in de watersector. Bij elkaar is dat reden voor de waterschappen, het waterleidingbedrijf en de Limburgse gemeenten om verdere samenwerking te verkennen."
Of die samenwerking leidt tot een fusie en daarmee het ontstaan van het tweede Nederlandse watercyclusbedrijf na het Amsterdamse Waternet, is volgens Bregman nog bepaald niet zeker. "Het doel is om te komen tot goede samenwerking. Welke juridische vorm dat precies krijgt, wordt in een later stadium bekeken."
Bij Waterschapsbedrijf Limburg werken 150 mensen (ongeveer de helft op het kantoor in Roermond, de rest verspreid over achttien zuiveringsinstallaties). WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) heeft een kleine 400 medewerkers.