secundair logo knw 1

Campagnebeeld van Nationale Kraanwaterdag waaraan meer dan 200.000 kinderen meedoen

Wat weten kinderen eigenlijk van kraanwater? Best veel, blijkt uit een enquête in het kader van Nationale Kraanwaterdag die vandaag plaatsvindt. Kinderen vinden een slimme omgang met water belangrijk en worden opgeroepen hiervoor ideeën in te sturen.

Wat in 2015 begon als een initiatief van Vitens, is nu echt uitgegroeid tot een landelijk evenement. Voor het eerst doen alle tien drinkwaterbedrijven mee aan de dag waarop speciale aandacht is voor kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Daarom is de naam veranderd, vertelt Agnes van der Veen, projectleider namens de drinkwaterbedrijven. "We noemen het nu Nationale Kraanwaterdag in plaats van alleen Kraanwaterdag. Ook is het logo aangepast.”

Agnes van der VeenAgnes van der Veen

Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen nog zes waterbedrijven betrokken waren. Meer dan 200.000 kinderen van 6.500 klassen in het basisonderwijs en 1.000 groepen in de buitenschoolse opvang zijn van de partij. Zij krijgen vanochtend een kraanwaterles van hun eigen leraar. Er is daarvoor een lesprogramma voor drie leeftijdsgroepen gemaakt. Ook gaan zo’n vijftig medewerkers van drinkwaterbedrijven op bezoek bij een aantal scholen.

Oproep voor slimme bespaarideeën
Tijdens deze Kraanwaterdag staat het thema ‘slim(mer) omgaan met water’ centraal. Van der Veen licht toe: “Elk jaar is er een ander onderwerp, zodat het voor scholen interessant blijft om mee te doen. We richten ons op basisscholieren omdat ze de toekomstige generatie zijn. Zij willen graag iets bijdragen aan duurzaamheid. Het thema van slim gebruik van kraanwater sluit hierop aan. Hoe meer we kinderen meekrijgen, hoe mooier het later voor ons en hen is.”

De kraanwaterles begint met een videoboodschap van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij roept op om slimme ideeën voor waterbesparing voor Nederland of de eigen school te bedenken en deze vóór 5 oktober in te sturen. “De kinderen kunnen een opstel of verhaaltje schrijven, een tekening maken, het maakt niet uit. Wij bundelen hun ideeën in een boek, dat we samen met een aantal kinderen aan de minister overhandigen. Dit gebeurt tijdens de Week van Ons Water.”

Vaak minstens twee bekers per dag
Het onderzoeksbureau Kantar heeft in opdracht van de drinkwaterbedrijven een enquête onder ruim duizend kinderen tussen zes en twaalf jaar gehouden over wat zij weten van kraanwater. Dat blijkt best veel. Volgens 54 procent van de kinderen komt kraanwater uit de grond, terwijl 34 procent rivieren en 28 procent regenwater noemen. Het bad, de douche en het toilet worden in deze volgorde als grootste verbruikers genoemd. Wel gelooft ruim de helft van de kinderen dat kraanwater in Nederland kan opraken.

Van der Veen wijst op de uitkomst dat vier op de vijf kinderen dagelijks twee of meer bekers kraanwater drinken. Zij geven voor de smaak het rapportcijfer 7,4. Een ander mooi resultaat is volgens Van der Veen dat 82 procent van de kinderen een slimme omgang met water belangrijk vindt. “Zij doen vaak de kraan uit bij tandenpoetsen en gebruiken de kleine spoelknop bij plassen.”

Logo Kraanwaterdag 2020

Kinderen hebben nog wel moeite met kort douchen. Slechts 39 procent doucht vaak zo kort mogelijk tegenover 79 procent van de volwassenen. “Kinderen staan vaak wat te dromen onder de douche”, weet Van der Veen uit eigen ervaring. “Op Kraanwaterdag leren ze hoeveel liter er wordt gebruikt bij een douchebeurt en wat de besparing van niet langer dan vijf minuten douchen is. Er worden ook douchetimers uitgedeeld.”

Tappunten onthuld
Minister Van Nieuwenhuizen geeft vanochtend om half negen het officiële startsein voor Nationale Kraanwaterdag. Dit gebeurt op de Schiedamse basisschool De Taaltuin in het bijzijn van directeur Annette Ottolini van Evides. De andere drinkwaterbedrijven hebben regionale openingen georganiseerd. Zo worden onder meer in Assen, Deventer en Venlo nieuwe tappunten onthuld. In Noord-Brabant delen medewerkers van Brabant Water bidons met kraanwater en douchetimers uit op basisscholen. Ook organisaties als Jongeren Op Gezond Gewicht hebben activiteiten.

Het blijft niet bij deze ene dag, besluit Van der Veen. “Er is een follow up. Wij stimuleren scholen om minimaal één vaste dag per week aan te wijzen voor het drinken van kraanwater. Daarvoor stellen we onder meer mooie posters beschikbaar. Verder zijn er waterworkshops te winnen.”

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Kraanwaterdag

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.