secundair logo knw 1

Sfeerbeeld van een overleg bij de COP27 I foto: UNclimatechange

Op de klimaattop COP27 heeft minister Mark Harbers het initiatief voor een kampioenengroep van landen uit delta’s en kustgebieden gepresenteerd. Het doel is dat de landen hun kennis en ervaringen delen, zodat zij zich nog beter en sneller kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. De kampioenengroep zal officieel worden gelanceerd bij de waterconferentie van de Verenigde Naties in maart 2023.

Tijdens de COP27 in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh is er meer aandacht voor watervraagstukken dan bij eerdere edities van de klimaattop. Ook is gisteren (14 november) voor het eerst een speciale themadag over water gehouden. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat greep deze gelegenheid aan om in het Waterpaviljoen het startsein te geven voor de Champions Group for Deltas and Coastal Zones.

Aan de groep kunnen landen deelnemen die worden geconfronteerd met grote uitdagingen als het gaat om overstromingen, droogte, zoetwatertekorten of zeespiegelstijging. Zij moeten daarom relatief veel geld in klimaatadaptatie steken.

“Nederland wil zijn expertise en ervaring inzetten voor een nauwere internationale samenwerking”, licht de minister toe in zijn toespraak. “Daarom hebben we dit initiatief gelanceerd.” Nederland investeert 2 miljoen euro in de kampioenengroep.

Landen met meeste expertise
De nieuwe samenwerking hangt samen met de oproep van het VN-klimaatpanel IPCC aan landen om een nationaal plan voor klimaatadaptatie te maken. “Ik vind waterveiligheid een prioriteit die over de hele wereld moet gelden”, zegt Harbers. “Via de Champions Group kunnen de landen met de meeste expertise op klimaatadaptatie hun kennis delen met de rest.”

Hij noemt drie wegen waarlangs dit handen en voeten krijgt. Er wordt gemikt op meer kennis door nadrukkelijk de samenwerking met wetenschappers te zoeken. Ook belangrijk zijn een structurele benadering op maat voor ieder land en uitvoerbare plannen met betrokkenheid van belangrijke financiële instellingen.

Hulp bij nationale klimaatadaptatie
Naast Nederland zijn Bangladesh, Colombia, Egypte, India en Vietnam aangesloten bij de kampioenengroep. Naar verwachting melden de komende tijd zich meer landen aan, waaronder eilandstaten. Verder zijn financieringsinstellingen van de partij, zoals het Green Climate Fund, de Asian Development Bank en de Inter-American Development Bank.

Deelnemers zetten zich in om een regio of land te helpen met de nationale klimaatadaptatie. De landen en organisaties die nu meedoen, stellen de komende maanden concrete adviezen over klimaatadaptatie op voor Bangladesh, Colombia en Egypte. De adviezen worden gepresenteerd bij de VN-waterconferentie die in maart 2023 in New York plaatsvindt.

De kampioenengroep is een van de onderdelen van het International Panel on Deltas and Coastal Areas (IPDC), dat gecoördineerde actie mogelijk maakt. Dit is eveneens een Nederlands initiatief met kennisinstituut Deltares als voorzitter van het secretariaat. De IPDC wordt officieel gelanceerd tijdens de VN-waterconferentie en dat geldt daarom ook voor de kampioenengroep.

Nederland medeorganisator VN-waterconferentie
Ons land organiseert samen met Tadzjikistan de VN-waterconferentie die in New York wordt gehouden. Hierbij worden duizenden deelnemers en de nodige regeringsleiders verwacht. Watergezant Henk Ovink die mede de leiding heeft over het organisatieteam, sprak gisteren bij de COP27 over het belang van de waterconferentie.

“Voor water is het nu of nooit. Water is het thema dat we tegenkomen in energie, voedselzekerheid, gezondheid, economie en internationale samenwerking. We moeten echt ons gedrag, onze houding, onze acties, onze governance en de manier waarop we ons organiseren rond water veranderen.”

Het voorzitterschap van de COP27 introduceerde op de themadag het Action on Water Adaptation and Resilience Initiative (AWARe). Dit programma breekt een lans voor investeringen in water en klimaatadaptatie voor de meest kwetsbare gemeenschappen en ecosystemen in Afrika. In AWARe zal onder meer worden gewerkt aan het verminderen van waterverlies en het bevorderen van samenwerking.

LEES OOK

In het komende decembernummer van magazine H2O staat een interview met watergezant Henk Ovink over de VN-waterconferentie in maart 2023. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.