Een aantal aardappelrassen, witte kool, rode uien en broccoli blijken prima geschikt om te groeien op zilte landbouwgrond. Mits er gebruik gemaakt wordt van een speciale irrigatiemethode waarbij het zoute water rechtstreeks op de wortels de planten wordt gedruppeld.
Dit blijkt uit het rapport Crop Salt Tolerance, opgesteld door een publiekprivaat consortium bestaande uit het Zilt Proefbedrijf, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam en De Waddenacademie. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken.
Bij het Zilt Proefbedrijf op Texel werd naar geschikte gewassen gezocht en is de irrigatiemethode ontwikkeld. "We hebben goed gekeken naar de wortels, want dat is de bron waar het water wordt opgenomen," vertelt Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf. "Het was een survival of the fittest. In totaal hebben we hebben 750 verschillende gewassen water gegeven met een steeds hoger zoutgehalte. Dan houd je uiteindelijk alleen de geschikte gewassen over."
Staatssecretaris Van Dam stelde vorig jaar 200.000 euro beschikbaar voor het onderzoek en gaat nu 400.000 euro extra vrij maken om een kenniscentrum op te zetten en de expertise zo internationaal over te dragen. In landen als Pakistan, Bangladesh en Ghana wordt met Nederlandse steun al geëxperimenteerd met landbouw op verzilte grond en dankzij het extra budget kan nu ook onderzocht worden of het in Egypte en Colombia mogelijk is.
Bij gebruik van de speciaal ontwikkelde irrigatiemethode, aan de wortels in plaats van het klassieke sproeien op de bladeren, kan overal ter wereld voedsel worden verbouwd op verzilte grond. Wereldwijd geldt ongeveer een miljard hectare nu als onbruikbare, verzilte grond en naar verwachting zal in 2030 circa 125.000 hectare Nederlandse grond zijn verzilt. Eerdere pogingen om landbouw op verzilte grond te bedrijven – bijvoorbeeld via gewasveredeling en het ontzilten van de bodem – waren niet succesvol.
MEER INFORMATIE
Hier kunt u het rapport downloaden (pdf)