secundair logo knw 1

Als onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Indonesië brengt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag een bezoek aan het 'Building with Nature'-pilotproject in Demak, op Java.

Ook zal de minister met haar Indonesische ambtgenoten bespreken hoe deze innovatieve, duurzame manier van kustbescherming bij andere Indonesische kusten kan worden ingezet.

"Building with Nature is een initiatief van Ecoshape, een consortium waarin bijna de hele Nederlandse watersector is verenigd," zegt programmamanager Fokko van der Goot vanuit Indonesië. Building with Nature-projecten nemen de natuur als startpunt bij het ontwikkelen van waterbouwkundige oplossingen – een methode die de afgelopen jaren in Nederland onder andere is ingezet bij de Zandmotor bij Kijkduin, Ruimte voor de Rivier en ook in steden als Dordrecht en Rotterdam.

In 2012 is een pilotproject in Indonesië van start gegaan. Aan de kust van Noord-Java ontwikkelde Ecoshape een low-tech manier om de afkalving van de kust te stoppen: een strook van sediment doorlatende dammen om verloren land terug te winnen en het mangrovebos natuurlijk te laten herstellen. "De lokale bevolking bouwt en onderhoudt deze dammen. Ecoshape, en daarmee de Nederlandse watersector, stelt kennis en geld ter beschikking."

De inzet van Ecoshape bij deze handelsmissie is dat Building with Nature-projecten ook in de rest van Indonesië worden gestart. "Er zijn tal van mogelijkheden voor de toepassing van Building with Nature en de noodzaak is aanwezig: alleen al op Centraal-Java worden 30 miljoen mensen bedreigd door kusterosie. Het feit dat Building with Nature zo'n centrale rol speelt tijdens de handelsmissie is een beloning voor het succes van de pilot. Nu hopen we dit concept in heel Indonesië te kunnen uitrollen."

Meer over de filosofie achter Building with Nature leest u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.