secundair logo knw 1

Beeld Unie van Waterschappen

Op 4 december organiseerden de Unie van Waterschappen en Vewin een Waterlunch in Brussel. Acht Europarlementariërs van uiteenlopende politieke partijen gingen in gesprek over de uitdagingen en kansen binnen de Nederlandse watersector. Centrale thema's waren de impact van Europese regelgeving en de Water Resilience Strategy, een strategisch plan om waterbeheer en -bescherming in Europa te versterken.

 Water staat hoog op de Europese agenda. De strategische doelen van de Europese Unie voor de komende vijf jaar benadrukken het belang van een waterweerbaar Europa. Dit is cruciaal voor goed watermanagement, de drinkwatervoorziening en de concurrentiekracht van Europa. Nederlandse waterbeheerders pleiten daarom voor een snelle publicatie van de Water Resilience Strategy.

Tijdens de lunch bespraken Europarlementariërs van onder andere D66, BBB, PVV, VVD, PvdA-GroenLinks, CDA en NSC de uitdagingen waarmee de watersector te maken heeft. Ze gingen hierover in gesprek met onder andere bestuurder Sander Mager en directeur Meindert Smallenbroek, beiden van de Unie van Waterschappen. Onderwerpen als de groeiende kloof tussen bronbeleid en end-of-pipe-wetgeving kwamen aan bod. Ook werd benadrukt dat grensoverschrijdend waterbeheer een belangrijke rol speelt in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen.

De Nederlandse waterschappen werken onder de naam Dutch Water Authorities samen met Europese en internationale partners. Via de Unie van Waterschappen en Vewin behartigen ze hun belangen in Brussel, met als doel een sterker Europees waterbeleid dat aansluit op regionale en lokale behoeften.

De Water Resilience Strategy kan volgens de betrokken partijen een sleutelrol spelen in het creëren van een waterbestendig Europa. Dit vraagt echter om intensieve samenwerking tussen lidstaten en de Europese Unie, zodat regelgeving en bronbeleid beter op elkaar worden afgestemd. Met initiatieven als de Waterlunch hoopt de Nederlandse watersector structurele samenwerking met Europese besluitvormers te versterken en gezamenlijk te werken aan duurzame oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦