secundair logo knw 1

Als de wereldleiders zich op 22 maart in het VN-hoofdkwartier verzamelen voor de grote VN 2023 Waterconferentie, heeft New York City er al vier waterdagen op zitten. Van 18 tot 24 maart vindt hier de New York Water Week plaats, een podium voor iedereen die ook buiten de VN-muren wil bijdragen aan de Water Action Agenda.

2023 waterconference 180 kader De première van het World Water Film Festival, een kijkje onder de grond in de New Yorkse metro, een wandeling door het park met de Urban Park Rangers en een high-level-discussie met burgemeesters van grote steden. De New York Water Week telde afgelopen weekend al bijna honderd geregistreerde events en er komen er nog dagelijks bij, vertelt plaatsvervangend directeur Jasmin Schous vanuit de Big Apple.

Samen met een aantal collega’s van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zij druk bezig met de voorbereiding van de week, die deels parallel loopt aan de tweede VN-Waterconferentie (22-24 maart). Kom je daar alleen binnen als vertegenwoordiger van een van de lidstaten, de Water Week is juist ook bedoeld voor iedereen daarbuiten.

Podium
Jasmin Schous 180 vk Jasmin SchousHet idee ontstond in de aanloop naar de Waterconferentie, die Nederland en Tadzjikistan samen organiseren en waarbij de Nederlandse watergezant Henk Ovink een van de hoofdrolspelers is. “We wilden gebruikmaken van de buzz die er dan al is”, vertelt Schous.

“Zoveel wereldleiders, hun delegaties en waterexperts tegelijk in de stad: hoe kunnen we die met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat we optimaal van hun kennis en ideeën gebruikmaken? En hoe kunnen we de inwoners van New York hierbij betrekken en bijvoorbeeld jongeren, bedrijven en steden een podium geven? Iedereen moet mee kunnen doen.”

Dat is mogelijk tijdens de zeven dagen durende Water Week. Niet alleen in New York, maar ook daarbuiten, in de Verenigde Staten en op andere plekken in de wereld vindt een waaier aan activiteiten plaats. Daarnaast is een deel van het programma ook online te volgen, zodat elke wereldburger die over een laptop beschikt en zich heeft aangemeld op afstand kan deelnemen.

Superstorm Sandy
Voor de organisatie zocht Nederland samenwerking met de afdeling Environmental Protection van New York City. Daaronder vallen sinds kort ook de water utilities, de lokale waterbeheerders.

In de stad aan de Hudson en de East River, dicht bij de oceaan, is de impact van orkaan Sandy nog steeds merkbaar, zegt Schous. In 2012 verwoestte deze superstorm de kust en kwam Manhattan deels onder water te staan. “Nog steeds zijn er mensen die hun oude huis niet in kunnen.”

Sindsdien werkt New York op allerlei fronten aan de weerbaarheid tegen het water, samen met onder andere het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis. Toch zijn veel inwoners zich volgens Schous nog nauwelijks van de kwetsbaarheid van hun stad bewust. De Water Week moet ook aan die bewustwording bijdragen.

Drie thema’s
‘Resilient cities’ (veerkrachtige steden) is een van de drie thema’s die gedurende de week centraal staan. Vertegenwoordigers van steden, die alleen als onderdeel van een nationale delegatie aan de VN-conferentie mogen deelnemen, gaan hierover met elkaar in gesprek.

“De plannen die daar gemaakt worden, moeten op het niveau van steden worden uitgevoerd”, verklaart Schous. “Zij spelen een cruciale rol in het waterbeheer. Daarom geven wij ook steden die niet bij de VN vertegenwoordigd zijn een plek aan tafel.”

‘Youth and Education’ en ‘Water Innovation and Business’ zijn de andere thema’s.
Daarover gaat bijvoorbeeld koning Willem-Alexander in gesprek met jongeren en met bedrijven. Onder andere de Nederlandse watertechnologiebedrijven Hydraloop, Wavin, Arcadis en Witteveen+Bos laten zien hoe zij de uitkomsten van de waterconferentie in actie kunnen omzetten.

Aanmelden
Via de website www.nywaterweek.com kunnen belangstellenden van over de hele wereld het programma bekijken en zich aanmelden voor zowel online als offline activiteiten. Schous: “We hopen dat de ‘golven’ die deze week New York overspoelen, de hele wereld bereiken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.