secundair logo knw 1

Hevige regenbuien zorgden voor wateroverlast, met name in Limburg. Niet alle regenwaterbuffers konden de waterstroom aan en overstroomden. In stedelijke gebieden liepen straten en kelders onder. Lokaal traden enkele Limburgse beken buiten hun oevers.

In Limburg liggen zo’n 470 regenwaterbuffers, bedoeld om druk op het afvoer- en rioleringssysteem bij hevige neerslag te verminderen. “De regenwaterbuffers hebben afgelopen nacht in zeer korte tijd veel neerslag opgevangen. Echter was het zoveel neerslag dat niet alles opgevangen kon worden en dat het daardoor op sommige plekken overstroomt”, schrijft het Waterschap Limburg.

Het water in de volgelopen buffers wordt gecontroleerd afgevoerd. Op enkele plekken moest worden ingegrepen om de druk op de wallen te verminderen. “We controleren nu het leeglopen van deze regenwaterbuffers zodat we daarna het slib kunnen weghalen. Ook halen we slib weg uit een aantal beken waar verhoogde afvoeren zijn geweest. Daar blijven we de komende dagen aandacht voor houden”, aldus het waterschap.

De meeste problemen deden zich voor in stedelijke gebieden, waar het niet snel genoeg weg kon stromen. In Limburg kampten onder andere Venlo, Reuver, Meerssen, Valkenburg en Kerkrade met wateroverlast, meldt het waterschap.

De afvoer in de Maas of Geul zorgde niet voor problemen. “Alleen in enkele kleinere beken, die precies onder een grote wolkbreuk lagen, kon het peil soms wel flink oplopen met een lokale overstroming tot gevolg”, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl.

Regnval Bron Waterpeilen.nl

Op veel plaatsen viel zo'n 20 tot 30 mm regen en lokaal in de gebieden met de zwaarste buien 50 mm. Niet alleen in Nederland viel lokaal veel water. In Duitsland waren meer problemen met veel water, vooral in de steden en de hellende gebieden. In België viel minder regen en waren er dan ook minder meldingen van overlast.

Door de hevige regenval zal de waterstand in de Rijn stijgen, schrijft Van Winden. Hij voorziet dat de huidige stand van 9,4 meter zal stijgen met een meter. “De komende dagen wordt het nog niet droog en vooral op 6 en 7 mei kan er in delen van Duitsland nog een keer flink wat regen vallen. Als dat uitkomt, kan de stand nog water verder omhoog naar ca 10,75 m tussen 10 en 12 mei.”


Vernieuwd Rampbestrijdingsplan Hoogwater

Daags na de nieuwe hoogwaterproblemen in Limburg, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg dat de Vernieuwde Rampbestrijdingsplan Hoogwater is vastgesteld. In dit RBP wordt beschreven hoe de hulpdiensten met elkaar samenwerken bij hoogwater van de Maas of de zijrivieren en beken. De update van het plan, die 1 keer in de 4 jaar moet plaatshebben, is de vrucht van een samenwerking tussen de veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg.

Nieuw zijn de afspraken over de zogenoemde ‘alarmeringswaarden’ bij de zijrivieren en het inzichtelijk krijgen van de problemen die zich kunnen voordoen bij hoogwater in die zijrivieren, schrijft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

“Daarnaast zijn er nu op detailniveau wijzigingen doorgevoerd in de operationele aanpak, bijvoorbeeld toegespitst op het verkrijgen van militaire bijstand, communicatie, internationale samenwerking en de eventuele toestroom van publiek. Ook is de lijst met kwetsbare objecten bijgewerkt en zijn evacuatieplannen (in samenwerking met gemeenten) gedetailleerder beschreven.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.