secundair logo knw 1

Het Deltaprogramma 2017 kondigt de komst van een deltaplan voor ruimtelijke adaptatie aan. Hiermee wordt de toenemende wateroverlast door klimaatverandering aangepakt.

Traditiegetrouw is op Prinsjesdag de nieuwste editie van het Deltaprogramma gepresenteerd, alweer voor het zevende jaar op rij. Het belangrijkste nieuwtje is dat het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie erbij komt, naast de al bestaande deltaplannen voor waterveiligheid en zoetwater.
Dit is nodig vanwege de toenemende kans op wateroverlast, hitte en droogte door het veranderende klimaat, aldus deltacommissaris Wim Kuijken. "De urgentie van die thema's vind je terug in het huidige Deltaprogramma. Alle betrokken overheden gaan een gezamenlijk deltaplan opstellen om de aanpak voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting van Nederland te versterken." Het plan zal volgend jaar worden gepresenteerd als onderdeel van het Deltaprogramma 2018.

Voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen juicht de komst van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie toe. "Wateroverlast is onze grootste zorg voor de komende jaren. Met vrijblijvende maatregelen komen we er niet. Een gezamenlijke aanpak is hard nodig."
De waterschappen zullen hieraan volgens Oosters een belangrijke bijdrage leveren. Hij verwacht ook extra inzet van Rijk en gemeenten. Oosters wijst erop dat het onmogelijk is om in de toekomst wateroverlast volledig te voorkomen. "We kunnen wel schade zoveel mogelijk beperken door slimmer te bouwen en te ontwerpen."

Het Deltaprogramma 2017 meldt over de bescherming tegen hoogwater dat de nieuwe wettelijke normen voor primaire waterkeringen waarschijnlijk op 1 januari 2017 in werking treden. En wat betreft de zorg voor voldoende zoetwater: de uitwerking en uitvoering van de maatregelen liggen op schema. Het Deltafonds bevat komend jaar 905 miljoen euro.

De onderzoeksinstituten KNMI, PBL en Deltares hebben een quick scan gedaan naar de houdbaarheid van de deltascenario's die uit 2013 stammen. Nieuwe inzichten zoals het Klimaatakkoord van Parijs uit december 2015 passen nog binnen de bandbreedte van deze scenario's. De instituten raden wel aan om in het Deltaprogramma niet te koersen op een of twee vastgestelde scenario's, maar er serieus rekening mee te houden dat ontwikkelingen sneller of langzamer gaan.
Meer informatie is te vinden op de site van de deltacommissaris.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.