secundair logo knw 1

Onderzoekers, aannemers, waterschappers en vertegenwoordigers van het Hoogwaterbeschermingsprogramma kwamen gisteren bijeen om een kijkje te nemen bij de proefvakken | Foto POV-W

In de zeedijk tussen Westhoek en Zwarte Haan en de Noorderpier bij Harlingen worden in 6 proefvakken asfaltmengsels getest op duurzaamheid. De proef is een initiatief van de Projectoverstijgende Verkenning Waddenzeedijken (POV-W), een samenwerking tussen de drie noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân.

De proefvlakken zijn gefreesd en worden de komende weken gevuld met innovatieve asfaltmengsels door de aannemers Boskalis, Abbink Terschelling, Heijmans en Strukton Civiel.

Zij gaan de uitdaging aan die Wetterskip Fryslân, trekker van dit onderzoek, afgelopen voorjaar aan de markt voorlegde: ‘Zijn er innovatieve asfaltmengsels, asfaltconstructies of aanbrengtechnieken die onze zeedijk sterker maken en klaar voor de toekomst?’

Nieuwe kijk
De noordelijke waterschappen hebben behoefte aan een nieuwe kijk op asfaltbekleding. De technieken en methoden voor asfaltbekledingen op dijken zijn in de afgelopen decennia weinig veranderd, aldus de waterschappen.

Dit terwijl veel van de asfaltbekleding op de Nederlandse dijken ouder is dan 30 jaar en mankementen begint te vertonen. Een deel van de bekleding is inmiddels afgekeurd. Ruim 500 kilometer Nederlandse dijk is (gedeeltelijk) geasfalteerd.

Het nu opgezette onderzoek moet zicht bieden op een sterkere en duurzamere asfaltbekleding die gebruikt kan worden voor versterking van de zeedijken. Er is een testmethode ontwikkeld om de verschillen in levensduur van de innovatieve asfaltmengsels vast te kunnen stellen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.