secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Waternet

Roelof Kruize, oud-directeur van Waternet en voormalig voorzitter van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), heeft jarenlang via bestuursfuncties opdrachten in de watersector doorgespeeld naar het congresbureau Moorga waarvan hij zelf vennoot was samen met zijn vrouw, zoon en diens vrouw. Dat schrijft NRC. In het artikel wordt gesproken over ‘belangenverstrengeling van het zuiverste water’.

In zijn jaren als directeur van het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet liet Kruize, aldus NRC, congressen organiseren door het congresbureau. Ook het KNW schakelde het bedrijf in voor de organisatie van evenementen. Die zakelijke relatie werd voortgezet toen Kruize in 2009 voorzitter werd van KNW, aldus NRC. Op dat moment was het Waternetwerk er niet van op de hoogte dat Kruize zelf vennoot was het congresbureau, zegt KNW-directeur Monique Bekkenutte in een reactie tegen de krant.

Integriteitsmelding
Dat werd wel duidelijk toen KNW in 2011 Moorga (later Organisatie ID) inhuurde voor de organisatie van de Amsterdam International Water Week, mede een initiatief van Kruize. Naar aanleiding van een integriteitsmelding onderzocht de gemeente Amsterdam mogelijke belangenverstrengeling, maar kwam tot de conclusie dat die er niet was, beschrijft NRC. 

Kruize besloot na de melding wel terug te treden als vennoot van Moorga, schrijft de krant. “De gemeentesecretaris vond dit ‘een passende maatregel om de schijn van belangenverstrengeling voor de toekomst te vermijden’”, citeert de krant uit een brief van de gemeentesecretaris over de kwestie, die Kruize in reactie aan de krant beschikbaar stelde. 

De conclusie van de gemeente wordt niet gedeeld door Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar integriteit aan de Vrije Universiteit. Hij spreekt in NRC van ‘belangenverstrengeling van het zuiverste water’. Het feit dat KNW, zoals NRC schrijft, niet wist dat Kruize zelf vennoot was in Moorga, vindt Van den Heuvel ‘ernstig’, schrijft de krant. "Ik kijk ervan op dat hij dit lange tijd heeft verzwegen."

Geen bezwaren
Op de vraag of KNW-directeur Bekkenutte zelf vindt dat er sprake is van ‘belangenverstrengeling van het zuiverste water’, zegt ze tegen H2O:
 “Nee, dat vinden wij niet. De brief van het integriteitsbureau is besproken in het bestuur en de aanbeveling om als vennoot uit te stappen is door Roelof Kruize opgevolgd. Het bestuur heeft toen geoordeeld dat er geen bezwaren waren om te blijven samenwerken met Moorga/Organisatie ID."

"Voor mij als directeur golden een aantal overwegingen om opdrachten aan Moorga/Organisatie ID te blijven verstrekken: de positieve ervaringen met eerdere congressen, de goede samenwerking door de specifieke kennis en ervaring van het bureau en de goede prijs-kwaliteitverhouding.” 

De Amsterdam International Water Week, die begin november weer op de agenda staat, gaat gewoon door, blijkt uit de reactie van Bekkenutte: “De Amsterdam International Water Week was en is een gezamenlijk en impactvol initiatief vanuit de watersector om de watervraagstukken (en SDG's) sneller en beter te helpen oplossen en Nederland op de kaart te zetten. Dat is nog steeds zeer relevant en daarom werken we daaraan met een heel vernieuwd team met de steun van vele partijen uit en rond de Nederlandse watersector. Er staat een mooi programma en we kijken er vol vertrouwen naar uit.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.