secundair logo knw 1

NX Filtration modules voor drinkwaterproductie | Beeld NX Filtration

Membraanfabrikant NX Filtration ontrok in zijn nieuwe fabriek in Hengelo sinds mei ruim 10.000 kubieke meter grondwater. Het bedrijf publiceerde onlangs een voorlopige evaluatie van de wateronttrekking en verwacht de komende jaren toe te werken naar een jaarlijks maximum van 700.000 kubieke meter grondwater, zoals toegestaan door de provincie Overijssel.

Ondanks de controverse bouwt NX Filtration zijn watergebruik stapsgewijs op. Volgens de vergunning mag het bedrijf dit jaar maximaal 100.000 kubieke meter grondwater gebruiken, een hoeveelheid die in 2028 kan oplopen tot 701.000 kubieke meter per jaar.

Afspraken met Vitens
De fabriek, die in september werd geopend door koningin Máxima, gebruikt drie bronnen voor zijn watervoorziening: grondwater, drinkwater van Vitens en oppervlaktewater uit het Twentekanaal. "Om alle bronnen afdoende te testen en het proces hierop in te regelen, is dit gefaseerd uitgevoerd", aldus NX Filtration in de evaluatie.

Het bedrijf begon de productie met drinkwater als primaire bron, schakelde daarna over op grondwater en testte vervolgens het gebruik van oppervlaktewater. Tijdens de opstartfase is er regelmatig gewisseld tussen de bronnen, waarbij drinkwater het meest werd gebruikt. “Ten aanzien van de opstart en testfase van de fabriek heeft NX Filtration hierover met Vitens afspraken gemaakt welke vanwege de natte zomer door Vitens konden worden gehonoreerd”, meldt NX Filtration.

Van mei tot en met begin oktober heeft NX Filtration 10.130 kubieke meter grondwater gebruikt, naast 9.000 kubieke meter drinkwater en ongeveer 4.000 kubieke meter oppervlaktewater. Volgens het bedrijf ligt het totale watergebruik lager dan oorspronkelijk werd verwacht.

Geleidelijke opbouw
De eerste maanden van de grondwateronttrekking laten een geleidelijke opbouw zien. In mei werd 1.151 kubieke meter grondwater onttrokken, in juni 1.485 kubieke meter en in juli 1.471 kubieke meter. Na een daling in augustus naar 100 kubieke meter, steeg het gebruik in september naar 3.339 kubieke meter.

NX Filtration verwacht in de komende jaren een toenemende behoefte aan water om zijn productieprocessen te ondersteunen. Het uiteindelijke doel is het bereiken van de maximale toegestane hoeveelheid van ruim 700.000 kubieke meter grondwater per jaar tegen 2028. Het bedrijf benadrukt dat aan alle waterbronnen voorwaarden zijn gekoppeld om duurzaamheid en efficiëntie te waarborgen.

De casus NX Filtration illustreert de spanningen tussen industriële ambities en de druk op grondwatervoorraden in Nederland. De uitspraak van de rechtbank zal richtinggevend zijn voor vergelijkbare situaties waarin industrieel watergebruik en milieubescherming botsen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦