secundair logo knw 1

NX Filtration modules voor drinkwaterproductie | Beeld NX Filtration

Membraanfabrikant NX Filtration ontrok in zijn nieuwe fabriek in Hengelo sinds mei ruim 10.000 kubieke meter grondwater. Het bedrijf publiceerde onlangs een voorlopige evaluatie van de wateronttrekking en verwacht de komende jaren toe te werken naar een jaarlijks maximum van 700.000 kubieke meter grondwater, zoals toegestaan door de provincie Overijssel.

Ondanks de controverse bouwt NX Filtration zijn watergebruik stapsgewijs op. Volgens de vergunning mag het bedrijf dit jaar maximaal 100.000 kubieke meter grondwater gebruiken, een hoeveelheid die in 2028 kan oplopen tot 701.000 kubieke meter per jaar.

Afspraken met Vitens
De fabriek, die in september werd geopend door koningin Máxima, gebruikt drie bronnen voor zijn watervoorziening: grondwater, drinkwater van Vitens en oppervlaktewater uit het Twentekanaal. "Om alle bronnen afdoende te testen en het proces hierop in te regelen, is dit gefaseerd uitgevoerd", aldus NX Filtration in de evaluatie.

Het bedrijf begon de productie met drinkwater als primaire bron, schakelde daarna over op grondwater en testte vervolgens het gebruik van oppervlaktewater. Tijdens de opstartfase is er regelmatig gewisseld tussen de bronnen, waarbij drinkwater het meest werd gebruikt. “Ten aanzien van de opstart en testfase van de fabriek heeft NX Filtration hierover met Vitens afspraken gemaakt welke vanwege de natte zomer door Vitens konden worden gehonoreerd”, meldt NX Filtration.

Van mei tot en met begin oktober heeft NX Filtration 10.130 kubieke meter grondwater gebruikt, naast 9.000 kubieke meter drinkwater en ongeveer 4.000 kubieke meter oppervlaktewater. Volgens het bedrijf ligt het totale watergebruik lager dan oorspronkelijk werd verwacht.

Geleidelijke opbouw
De eerste maanden van de grondwateronttrekking laten een geleidelijke opbouw zien. In mei werd 1.151 kubieke meter grondwater onttrokken, in juni 1.485 kubieke meter en in juli 1.471 kubieke meter. Na een daling in augustus naar 100 kubieke meter, steeg het gebruik in september naar 3.339 kubieke meter.

NX Filtration verwacht in de komende jaren een toenemende behoefte aan water om zijn productieprocessen te ondersteunen. Het uiteindelijke doel is het bereiken van de maximale toegestane hoeveelheid van ruim 700.000 kubieke meter grondwater per jaar tegen 2028. Het bedrijf benadrukt dat aan alle waterbronnen voorwaarden zijn gekoppeld om duurzaamheid en efficiëntie te waarborgen.

De casus NX Filtration illustreert de spanningen tussen industriële ambities en de druk op grondwatervoorraden in Nederland. De uitspraak van de rechtbank zal richtinggevend zijn voor vergelijkbare situaties waarin industrieel watergebruik en milieubescherming botsen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.