Een onderzoeksteam van de China Jiliang University in Hangzhou heeft volgens een publicatie in het blad Vegetable Research belangrijk inzicht verworven in wat zij noemen ‘de gouden uren' van de vroege ochtend bij het beregenen of irrigeren van gewassen. Deze periode blijkt cruciaal te zijn voor het optimaliseren van het watergebruik bij planten, bekend als Water Use Efficiency (WUE).
Het blijkt dat planten onder gunstige lichtomstandigheden en minimale dampdrukdeficiëntie (vapor pressure deficit of VPD) hun waterverlies kunnen verminderen en tegelijkertijd hun fotosynthetische activiteit kunnen verhogen.
De sleutel tot deze ontdekking ligt in het begrijpen van hoe de kleine openingen in de bladeren van planten, de huidmondjes, reageren op verschillende omgevingsfactoren. Hieruit hebben de onderzoekers het concept van 'gouden uur-WUE' ontwikkeld, waarbij de focus ligt op het vinden van de juiste balans tussen waterbesparing en het produceren van biomassa.
Door de toepassing van geavanceerde fenotypische technieken komt het team met een methode voor grootschalige screening op dit gouden uur-WUE kenmerk. Het uiteindelijke doel is om gewassen te kweken die hoge opbrengsten combineren met efficiënt watergebruik.
Deze aanpak, die is gebaseerd op de natuurlijke vermogens van planten om verdamping te reguleren, biedt volgens de onderzoekers een veelbelovende en groene manier om de productiviteit van de landbouw te verhogen en tegelijkertijd duurzaam om te gaan met water.