secundair logo knw 1

Pont Alexandre-III in de Seine

De openingsceremonie van de Olympische Spelen wordt vandaag gehouden op de Seine. Het wordt een spektakelstuk, aldus de voorbeschouwingen. In de rivier worden tijdens de spelen de onderdelen openwaterzwemmen, paratriatlon en triatlon afgewerkt. Ook spectaculair, maar bovenal spannend of de waterkwaliteit voldoende is om in te zwemmen.

Honderden atleten duiken in de rivier, die een eeuw lang verboden terrein was voor zwemmers omdat het water veel te vies was. Dat is nu anders, hoogwaardigheidbekleders zwommen de afgelopen weken een propagandistisch baantje om te bewijzen dat zwemmen in de Seine weer kan.

Tot de laatste paar weken was niets zeker. Er werd elke dag gemeten en de waterkwaliteit was lang niet altijd goed. Toen het eerste waterkwaliteitsrapport begin juni werd uitgegeven, kleurde slechts één dag van de week groen, schrijft dagblad Le Monde. Vooral de bacteriologische analyses kleurden rood, maar ook de stroming van de rivier was te sterk. Aan het begin van de zomer was het debiet van de Seine drie tot vier keer hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Daar is geen zwemmen tegen.

Regen
Belangrijke oorzaak van de misère: het weer. Of beter: de regen. Bij hevige regenval loopt hemelwater met afvalwater in de Marne en de Seine, waardoor de waterkwaliteit verslechtert. Maar regen betekent ook: geen zon, geen warmte. En dat zijn belangrijke bondgenoten van de waterkwaliteitsbeheerders: UV-stralen en hitte vernietigen bacteriën.

Dus als het regent de komende weken zijn de waterbeheerders en de organisatie van de Spelen in last. Zo blijft het tot het einde van de Paralympische Spelen begin september spannend of de waterkwaliteit blijft voldoen aan de eisen van het Olympisch Comité. Elke dag worden er monsters genomen bij de Pont Alexandre-III, waar de zwemevenementen zullen plaatshebben. In een laboratorium van Eau de Paris worden de gehaltes van de ziekmakende E.coli en enterococcen binnen 24 uur vastgesteld. Bij groen kan er gezwommen worden.


LEES OOK
H2O Actueel: Zwemmen in de Seine? We gaan het zien komende zomer (of niet)


Krachttoer
Dat dat gaat gebeuren is niet minder dan een krachttoer geweest die enorme investeringen heeft gevergd. Er is tot dusverre een programma van 1,4 miljard euro uitgevoerd, in gelijke delen gefinancierd door de staat en de lokale autoriteiten van de Parijse agglomeratie.

Het project om de Seine schoon te maken, een Europese verplichting, loopt vanaf 2016. In 2018 begonnen Parijs en de lokale autoriteiten van de stad hun race tegen de klok. De sleutel tot succes ligt in het vermogen om regenval op te vangen. Dat is ingevuld met grote projecten, zoals een recent in gebruik genomen buis van 9 kilometer lang met diameter van 3 meter die is aangelegd tussen Athis-Mons (Essonne) en Valenton (Val-de-Marne) voor de opvang van afvalwater en regenwater uit het zuiden van de agglomeratie.

Nieuw is ook het reservoir van Austerlitz met een capaciteit van 50.000 kubieke meter. Voorts zijn er twee afvalwaterzuiveringsinstallaties gemoderniseerd en zijn defecte rioolaansluitingen in zo'n 23.000 huizen hersteld.

32 vissoorten
En al is het spannend of het rivierwater deze weken blijft voldoen aan de eisen van de topzwemmers, feit is dat de kwaliteit van het water in de Seine sterk is verbeterd, wat af te lezen is aan het onderwaterleven. Onlangs zijn er 32 vissoorten geregistreerd, waaronder paling, forel, voorn, snoek en meerval, tegenover slechts 3 soorten in de jaren 70 van de vorige eeuw. “We zien veel soorten terugkomen, niet alleen vissen, maar ook aquatische insecten en zelfs kwallen, schaaldieren, kleine garnalen, sponzen, een hele biodiversiteit”, zegt natuurkundige Bill François tegen het Franse persbureau AFP.

Ook de Parijzenaren zullen profiteren van de verbeterde waterkwaliteit. In de zomer van 2025 gaan de eerste zwembaden in de Seine open voor het publiek, om te beginnen in Parijs en Val-de-Marne.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.