secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort I foto: Janita Sassen

Royal HaskoningDHV heeft afgelopen jaar als gevolg van de coronapandemie ruim 7 procent minder omzet gedraaid dan in 2019. Toch is de directie ‘zeer tevreden’ over de financiële resultaten, onder meer omdat de winstgevendheid vergroot is.

De bedrijfsopbrengsten daalden in een jaar tijd van 637 miljoen euro naar 591 miljoen euro. De nettowinst steeg daarentegen naar 13 miljoen euro (40 procent erbij) en de operationele marge naar 4,8 procent (was 4,2 procent). Het personeelsbestand kromp licht in. Op 31 december 2020 werkten 5.712 medewerkers bij het ingenieurs- en adviesbureau. Een jaar eerder waren dat er nog 5.849.

‘Financieel gezond bedrijf’
Royal HaskoningDHV viert dit jaar zijn 140-jarig bestaan. Chief financial officer Jasper de Wit is optimistisch gestemd. “Tegen de achtergrond van corona zijn we zeer tevreden met onze financiële resultaten. De uitwerking van corona had per markt waarin we actief zijn een ander effect; over het geheel genomen vertaalde zich dit in een wat lagere omzet. Toch zijn we erin geslaagd onze winstgevendheid te vergroten. We zijn een financieel gezond bedrijf, onze solvabiliteit en kaspositie zijn uitstekend.”

Chief executive officer Erik Oostwegel omschrijft 2020 als een bijzonder jaar vol uitdagingen. “Ik ben trots op de veerkracht en flexibiliteit van al onze collega’s, die ook op afstand onze klanten zijn blijven bedienen.” Hij verwacht dat digitaal werken, virtueel ontmoeten en activiteiten op afstand onderdeel worden van het nieuwe normaal. Daarbij is het volgens hem belangrijk om aandacht te hebben voor het welzijn van medewerkers. “De voornaamste uitdagingen zijn een gezonde werk-privébalans en het gemis aan sociale interactie op de werkvloer.”

Oostwegel noemt de bedrijfsmissie ‘enhancing society together’ relevanter dan ooit. “Ik geloof sterk in de samenwerking met onze klanten om bij te dragen aan een CO2-neutrale wereld en vermindering van de opwarming van de aarde.” Het ingenieursbureau heeft zich aangesloten bij het initiatief Parijs Proof van de netwerkorganisatie Dutch Green Building Councel. Het streven is dat in 2035 de energieconsumptie van de ongeveer 75 kantoren in binnen- en buitenland met twee derde is afgenomen.

Nieuwe business line voor digitale oplossingen
Alle business lines leverden volgens De Wit in 2020 een positieve bijdrage aan de resultaten. De uitzondering is de nieuwe business line Digital, die zich richt op digitale consultancy en softwareoplossingen voor klanten wereldwijd. Maar dat was ingecalculeerd. “Dit bedrijfsonderdeel werd onlangs geïntroduceerd en heeft een heldere investeringsagenda voor de digitale toekomst van het bedrijf.” Een van de projecten is een onderzoek naar hoe de Aquasuite-software van Royal HaskoningDHV kan helpen bij de digitale verandering die het nationale waterbedrijf PUB van Singapore heeft ingezet.

Voor klanten als de Wereldbank en het Havenbedrijf Rotterdam is de Global Flood Risk Tool toegepast om maatwerkoplossingen voor overstromingsrisico’s te bieden. Royal HaskoningDHV ontwerpt direct printbare 3D-objecten, zoals een voetgangersbrug in Rotterdam. Het bureau werkte afgelopen jaar ook aan de renovatie van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam en de vernieuwing en uitbreiding van de luchthaven van Aruba.

Financiële resultaten RHDHV 2020De financiële resultaten in 2020 (bron: persbericht Royal HaskoningDHV)

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door Royal HaskoningDHV
H2O Actueel: jaarcijfers over 2019
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.