secundair logo knw 1

Foto: Frans Berkelaar via PxHere

Zeker 10 omgevingsdiensten doen het niet goed bij de kwaliteitscontrole op afvalwater. Volgens onderzoek van de regionale omroepen en de NOS komt dat vooral doordat er te weinig medewerkers met voldoende kennis van zaken zijn.

De 28 omgevingsdiensten houden zich bezig met milieuvergunningverlening, toezicht en handhaving. Zij controleren onder andere of bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, de regels naleven en niet illegaal giftige stoffen in het afvalwater lozen. In hun onderzoek namen de omroepen deze kwaliteitscontrole op afvalwater onder de loep.

Het geschetste beeld is niet rooskleurig. Bij zeker 10 omgevingsdiensten is de controle onvoldoende, volgens een artikel op de site van de NOS. In veel regio’s beschikken de medewerkers die afvalwaterlozingen van bedrijven controleren, over onvoldoende kennis van zaken.

De resultaten sluiten aan bij die van een eerder onderzoek waarover de omroepen in juli publiceerden. Hieruit komt naar voren dat het de omgevingsdiensten niet lukt om genoeg milieucontroles uit te voeren. Een tekort aan deskundig personeel is de voornaamste reden.

Niet voldaan aan eisen
Er is een lijst met eisen om te kijken of een omgevingsdienst wel voldoende kwaliteit heeft. Een dienst moet bijvoorbeeld per categorie aangegeven of er genoeg geschikt personeel in huis is. 
Aan die eisen wordt volgens het onderzoek nogal eens niet of niet helemaal voldaan.

De Omgevingsdienst Veluwe komt bijvoorbeeld afspraken niet na, stelt Omroep Gelderland. De dienst heeft de afgelopen jaren geen verantwoording afgelegd of er wel voldoende kwaliteit in huis is. Ook bij de omgevingsdiensten in Brabant Noord en Twente is dit het geval.

Oost Nieuws heeft onder meer gekeken naar Omgevingsdienst IJsselland. Deze organisatie slaagt er op bepaalde punten niet in om aan de kwaliteitscriteria te voldoen. Zo is er een gebrek aan werkervaring en kennis op het gebied van luchtkwaliteit en geur.

Tekortkomingen in opleiding en aanvullende kennis van gespecialiseerde medewerkers vormen een probleem voor de Friese omgevingsdienst FUMO. Nog een laatste voorbeeld: bij RUD Utrecht voldoen medewerkers die het controlewerk verrichten, niet aan alle opleidingseisen.

Er zijn volgens het onderzoek ook omgevingsdiensten waar het in doorsnee wel goed gaat. De Omgevingsdienst Groningen voldoet bijvoorbeeld ondanks personeelstekort grotendeels aan de kwaliteitseisen.

Concurrentie om personeel
Het vinden van deskundige medewerkers personeel blijft een flinke uitdaging voor de omgevingsdiensten. De krapte op de arbeidsmarkt is inmiddels zo groot dat diensten nu met elkaar concurreren om personeel.

Sommige diensten huren daarom externe mensen in. Hieraan hangt een stevig prijskaartje en het valt ook niet altijd in goede aarde bij het eigen personeel. Zo ontstond bij de Omgevingsdienst Rivierenland onlangs veel onrust over de omvangrijke externe inhuur volgens berichtgeving van Omroep Gelderland. Vier inhuurkrachten werden zelfs ontslagen vanwege gesjoemel met hun declaraties.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.