secundair logo knw 1

Een deel van de gevonden vissen l Foto HDSR

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft nog geen zicht op het waarom van de massale vissterfte in de Hollandsche IJssel, de Kromme Rijn en de Cothergrift. Vast staat wel dat de vissen zijn gestorven door een tekort aan zuurstof, maar de oorzaak daarvan is onduidelijk.

Begin vorige week kwamen de eerste meldingen binnen van dode vissen in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel bij Montfoort en Oudewater, vanaf zaterdag bleek dat ook het geval in de Kromme Rijn bij Odijk en de Cothergrift tussen Langbroek en Cothen. In totaal gaat het om zeshonderd tot achthonderd dode vissen. Sinds gisteren zijn er geen nieuwe meldingen meer bij gekomen, zegt een woordvoerder.

Het is volgens het waterschap de eerste keer dat dat in deze tijd van het jaar op deze schaal gebeurt. Naar het waarom is het nog gissen. Samen met Wageningen University & Research doet HDSR momenteel onderzoek naar de oorzaak van het zuurstoftekort waardoor vooral veel grote brasems massaal het loodje legden.

Uit metingen is namelijk al wel gebleken dat het zuurstofgehalte van het water waar de dode vissen zijn aangetroffen lager is dan gebruikelijk. In de zomer, als het water warm is of als het na een periode van droogte flink regent, komt vissterfte hierdoor vaker voor. In deze tijd van het jaar is dat echter niet eerder gebeurd, zegt ecoloog Maarten Hoetmer van het waterschap op de website.

Watermonsters
Een zuurstoftekort kan ontstaan doordat bij harde regen soms rioolwater, via een riooloverstort, op het oppervlaktewater geloosd wordt. Ook kunnen schadelijke stoffen van het land het water inspoelen of er kan verontreinigd water geloosd zijn, waardoor de waterkwaliteit achteruitgaat. Ten slotte kan de afbraak van algen en waterplanten zorgen voor een laag zuurstofgehalte.

Volgens Hoetmer verklaren deze oorzaken echter niet de huidige vissterfte. Op dit moment is er ook geen vermoeden dat er iets mis is met de chemische kwaliteit van het water.

Om erachter te komen wat er wel aan de hand is, meet het waterschap nu dagelijks op verschillende locaties het zuurstofgehalte. Ook worden watermonsters genomen, die in het laboratorium op verschillende stoffen worden onderzocht. De resultaten van dit onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.