secundair logo knw 1

Een deel van de gevonden vissen l Foto HDSR

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft nog geen zicht op het waarom van de massale vissterfte in de Hollandsche IJssel, de Kromme Rijn en de Cothergrift. Vast staat wel dat de vissen zijn gestorven door een tekort aan zuurstof, maar de oorzaak daarvan is onduidelijk.

Begin vorige week kwamen de eerste meldingen binnen van dode vissen in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel bij Montfoort en Oudewater, vanaf zaterdag bleek dat ook het geval in de Kromme Rijn bij Odijk en de Cothergrift tussen Langbroek en Cothen. In totaal gaat het om zeshonderd tot achthonderd dode vissen. Sinds gisteren zijn er geen nieuwe meldingen meer bij gekomen, zegt een woordvoerder.

Het is volgens het waterschap de eerste keer dat dat in deze tijd van het jaar op deze schaal gebeurt. Naar het waarom is het nog gissen. Samen met Wageningen University & Research doet HDSR momenteel onderzoek naar de oorzaak van het zuurstoftekort waardoor vooral veel grote brasems massaal het loodje legden.

Uit metingen is namelijk al wel gebleken dat het zuurstofgehalte van het water waar de dode vissen zijn aangetroffen lager is dan gebruikelijk. In de zomer, als het water warm is of als het na een periode van droogte flink regent, komt vissterfte hierdoor vaker voor. In deze tijd van het jaar is dat echter niet eerder gebeurd, zegt ecoloog Maarten Hoetmer van het waterschap op de website.

Watermonsters
Een zuurstoftekort kan ontstaan doordat bij harde regen soms rioolwater, via een riooloverstort, op het oppervlaktewater geloosd wordt. Ook kunnen schadelijke stoffen van het land het water inspoelen of er kan verontreinigd water geloosd zijn, waardoor de waterkwaliteit achteruitgaat. Ten slotte kan de afbraak van algen en waterplanten zorgen voor een laag zuurstofgehalte.

Volgens Hoetmer verklaren deze oorzaken echter niet de huidige vissterfte. Op dit moment is er ook geen vermoeden dat er iets mis is met de chemische kwaliteit van het water.

Om erachter te komen wat er wel aan de hand is, meet het waterschap nu dagelijks op verschillende locaties het zuurstofgehalte. Ook worden watermonsters genomen, die in het laboratorium op verschillende stoffen worden onderzocht. De resultaten van dit onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.