Rijkswaterstaat heeft een permanent bellenscherm geplaatst in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Amsterdamsebrug. Hiermee wordt de instroom van zout zeewater vanuit het Noordzeekanaal tegengehouden. De maatregel is bedoeld om de drinkwaterwinning te beschermen.
In verband met de aanhoudende droogte zijn sinds juli op een aantal plekken tijdelijke bellenschermen geplaatst, waaronder eentje in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van gemaal Zeeburg, Voor het eerst is nu een permanent bellenscherm in open water toegepast. In de nacht van zaterdag op zondag plaatste Rijkswaterstaat de constructie ter hoogte van de Amsterdamsebrug, een verbinding tussen het noorden van Amsterdam en de rest van de stad. Daarvoor is eerder een sleuf in de bodem gegraven. Na plaatsing is het scherm meteen aangezet.
Het bellenscherm bestaat uit buizen met gaatjes. Hierdoor wordt lucht geperst en ontstaat een gordijn van luchtbellen. Het zoute water dat dieper dan het lichtere zoete water stroomt, wervelt omhoog en vermengt zich. Vervolgens wordt het zoutwater met de stroming afgevoerd naar het Noordzeekanaal. Deze maatregel voorkomt verdere instroom in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat is belangrijk omdat langs dit kanaal inlaatpunten van waterschappen en een drinkwaterinlaatpunt liggen.
De speciaal gemaakte constructie weegt vijftig ton en is zeventig water meter breed. Tot eind dit jaar levert een aggregaat de energie, daarna wordt het bellenscherm aangesloten op het elektriciteitsnet. Vissen kunnen langs het scherm zwemmen zonder dat dit afbreuk doet aan de effectiviteit van de maatregel.
MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over het permanente bellenscherm
Bericht over tijdelijke bellenschermen bij Noordersluis
Bericht over tijdelijk bellenscherm bij gemaal Zeeburg