secundair logo knw 1

De Piekberging Haarlemmermeer van het Hoogheemraadschap van Rijnland is bij de uitreiking van de Arie Keppler Prijs 2024 in de prijzen gevallen. De piekberging won in de categorie Nuts plus.

De Arie Keppler Prijs is een initiatief van Stichting MOOI Noord-Holland. Die is gericht op ‘initiatieven die een waardevolle en inspirerende bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving’. Met de Arie Keppler Prijs worden initiatieven uitgelicht die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit in Noord-Holland. De jury kijkt daarbij naar actuele onderwerpen, zoals de omgang met landschap en erfgoed, woongenot, sociale samenhang, circulariteit en biodiversiteit.

Dit jaar was de selectie van de nominaties en winnaars gebaseerd op 4 thema’s: Verhalenvertellers, Baanbrekers, Thuis in de stad en Nuts plus.

Er waren 98 inzendingen, waarvan er 12 werden genomineerd door een vakjury, bestaande uit voorzitter Freek Schmidt (architectuurhistoricus), Hilke Floris (landschapsarchitect), Sandra van Assen (stedenbouwkundige), Jef Mühren (planoloog), Marita Bijlsma (architect) en Michiel Veldkamp (landschapsarchitect).

De piekberging in de Haarlemmermeer, een ontwerp van Feddes/Olthof en Bulter architecten, won in de categorie 'Nuts plus'. Ze brengt één van de meest urgente opgaven van nu - waterberging voor opvang extreme regenval - voor het voetlicht, aldus de jury. Ze vindt daarbij dat ‘deze noodzakelijke interventie met een grote vanzelfsprekendheid is ingepast in de omgeving’. De jury spreekt in het juryrapport over ‘een inlandig deltawerk, waarbij vernuftige ingenieurskunst naadloos samengaat met een geraffineerd landschapsontwerp’.

De waterberging is feitelijk een polder in de polder: het flessenhalsvormige gebied van 67 hectare is omringd door een twee meter hoge dijk, schrijft de jury. In de berging kan tijdelijk 1 miljoen kubieke meter regenwater worden opgeslagen. Ze wordt gebruikt wanneer bij extreme regenval het water niet snel genoeg weggepompt kan worden naar het buitenwater, zoals de Noordzee. De verwachting is dat de berging gemiddeld eens in de 15 jaar wordt ingezet. Maar dit kan ook betekenen dat dit twee jaar achter elkaar gebeurt, aldus het hoogheemraadschap.

De jury juicht het toe als het hoogheemraadschap zijn voornemen om het waterbergingsgebied toegankelijk te maken voor wandelaars, ook werkelijk gaat uitvoeren. “Deze ingreep kan aan betekenis winnen als voorbijgangers niet alleen het gebied kunnen overzien, maar het ook kunnen betreden”, staat in het juryrapport.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.