secundair logo knw 1

De waterkwaliteit in Europa verbetert niet genoeg om de doelstellingen uit de kaderrichtlijnwater te kunnen halen in 2027. Vooral de waterkwaliteit in Nederland en Duitsland blijft achter. Dit blijkt uit ‘Europe's state of water 2024’, een rapport van het Europees Milieuagentschap.

Het Europees Milieuagentschap (EEA) concludeert op basis van data van de lidstaten zelf dat de Europese waterkwaliteit achterblijft bij de verwachtingen. “De Europese wateren zijn niet in goede toestand. Onze waterveiligheid wordt bedreigd. We moeten onze inspanningen verdubbelen om onze waterlichamen te herstellen”, zo becommentarieerde Leena Ylä-Mononen (directeur van de EEA) de uitkomsten van het rapport op de website van het Europees Milieuagentschap.

Iets meer dan een derde van het Europese oppervlaktewater verkeert in goede staat. Dat zou volgens de Europese richtlijnen voor alle wateren moeten gelden in 2027. De chemische waterkwaliteit voldoet in 29% van het water. Dit blijkt volgens de EEA uit gegevens uit 19 Europese landen, waaronder Nederland.

Het EEA schrijft ook over de verschillen in waterkwaliteit tussen de verschillende landen. Er zijn meer wateren met een onvoldoende waterkwaliteit in Centraal en West Europa, waaronder Duitsland en Nederland. “Dit kan verschillende oorzaken hebben per land, omdat alle landen te maken hebben met eigen uitdagingen. Ook verschillen in methode om te onderzoeken en monitoren kunnen een rol spelen.”

Tot de uitdagingen die het EEA identificeert behoren vervuiling, habitatverlies, gevolgen van klimaatverandering en uitputting van zoetwatervoorraden. Vervuiling uit kolencentrales en de landbouw hebben volgens het milieuagentschap de grootste impact op de waterkwaliteit.

De maatregelen die de Europese landen de afgelopen jaren hebben genomen om de waterkwaliteit te verbeteren, hebben er volgens het EEA toe geleid dat de situatie niet verslechterd is. Daarmee concludeert het milieuagentschap ook dat er sinds de vorige monitoringsronde geen grote verbeteringen vast te stellen zijn. “Met de huidige aanpak zullen de KRW-doelen niet in 2027 gehaald worden.”

Dat laat onverlet, zo schrijft het EEA, dat de veerkracht van de Europese wateren kan worden verbeterd. Daarvoor is wel noodzakelijk dat de emissies van schadelijke stoffen en het watergebruik op de korte termijn worden beperkt.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.