secundair logo knw 1

Foto's Guus Schoonewille

De Nederlandse editie van de Wetskills Water Challenge beleefde op de tweede dag van de Amsterdam International Waterweek haar finale. Het team dat een aanpak bedacht voor de bodemdaling veengebieden werd door de jury tot beste pitch uitgeroepen. De bekendmaking van de winnaar was vervolgens een enthousiast intermezzo van het slotakkoord van het tweedaagse congres in de RAI in Amsterdam.

Zes teams van internationale samenstelling, in totaal 26 jonge waterprofessionals uit 11 landen, presenteerden hun aanpak voor uiteenlopende projecten in een pitch voor een deskundige jury. Elk team presenteerde in twee minuten het bedachte en uitgewerkte plan van aanpak, een schets die in twee intensieve weken ('een snelkookpan') tot stand moest komen.

Wetskills winnend team

De pitch van het winnende team was ‘amazing’, schetste juryvoorzitter Henk Ovink even later tijdens de afsluitende bijeenkomst van het congres. “Het blaasde ons omver. De jury was unaniem in haar oordeel.” De jonge waterprofessionals bedachten een aanpak die boeren in staat stelt het grondwater in het veengebied nauwgezet te volgen en te beheren. Dat gebeurt met een app.

Geen 'blame game'
“Het is geen ‘blame game’ van de landbouw, boeren worden betrokken bij de oplossing”, zei Ovink, die tevens vaststelde dat de aanpak eenvoudig te kopiëren is en is toe te passen in andere delen van de wereld, waar soortgelijke problemen (bodemdaling, CO2-uitstoot) zich voordoen in veengebieden.

De overige teams ontwikkelden plannen voor een bioboost in de tuinbouw; duurzame water- en sanitaire voorzieningen voor schoolkinderen in Ghana; gedecentraliseerd waterkwaliteitsbeheer in plattelandsgemeenschappen in Tanzania; een lange termijnoplossing voor klimaatbestendige landbouw in Zambia; participatie van burgers en gemeenten in klimaatbestendig maken van werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

 

MEER INFORMATIE 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦