secundair logo knw 1

De periode waarin beroep kon worden aangetekend tegen het project om de dijk rond Marken te versterken is afgerond. Het beroep dat werd ingediend, heeft geen gevolgen voor de planning, zodat de voorbereiding van de aanbesteding van start kan gaan. Rijkswaterstaat verwacht dat in 2023 begonnen zal worden met de uitvoering van het project.

Om Marken te kunnen blijven beschermen tegen hoogwater, is het nodig om de dijk te versterken. De Westkade en Zuidkade om Marken voldoen niet meer aan de veiligheidsnormen. De Noordkade van Marken is voldoende sterk en hoeft de komende decennia niet aangepast te worden.

Hoger en breder
Volgens Rijkswaterstaat kampen zijn delen van de huidige dijk met stabiliteitsproblemen en is de dijk deels te laag. Rijkswaterstaat is daarom van plan een nieuwe dijk in het water aan te leggen, naast de oude, waarna de oude dijk wordt weggehaald. De nieuwe dijk zal hoger en breder zijn dan de huidige dijk. De dijkversterking Marken maakt deel uit van het Deltaplan Waterveiligheid en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Het is de bedoeling dat de dijk na versterking vijftig jaar robuust en veilig.

Karakter behouden
Het project om de dijk rond Marken te versterken, loopt al vanaf 2007. In 2016 besliste toenmalig minister Schulz dat de dijk aan de buitenkant zou worden versterkt om te vermijden dat er grond aangekocht moest worden en het karakter van Marken te behouden. Rijkswaterstaat verwacht nog dit jaar te kunnen starten met de aanbestedingsprocedure. Als dit vervolgens allemaal volgens plan verloopt, zullen de werkzaamheden in 2023 van start kunnen gaan.

 

MEER LEZEN
Projectpagina Dijkversterking Marken

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.