secundair logo knw 1

Afbeelding: waterschap Zuiderzeeland

Om te onderzoeken of het veilig is om zonnepanelen op dijken te plaatsen, worden er op twee plekken in Nederland proefopstellingen gebouwd. Nadat eerder Zeeland al aan de beurt was, is nu ook op de Knardijk bij Zeewolde een proef van start gegaan.

Vanwege hun lengte zouden dijken een geschikte locatie kunnen zijn om veel zonnepanelen op te plaatsen. Nu overal in Nederland wordt gewerkt aan de Regionale Energie Strategieën om de klimaatdoelstellingen op regionaal niveau te vertalen, blijkt dat veel regio’s willen inzetten op zonne-energie.

Gevolgen voor dijkbekleding
De vraag of het veilig is om zonnepanelen op dijken te plaatsen, wordt op twee plekken in Nederland onderzocht: een dijk bij het Zeeuwse dorp Ritthem en de Knardijk bij Zeewolde. Tijdens de proeven wordt onderzocht welke effect de zonnepanelen hebben op de dijkbekleding en of er bijvoorbeeld erosie optreedt.

Op de Knardijk, een dijk zonder directe functie voor de waterveiligheid van het gebied, zijn de zonnepanelen op een stellage op de dijk gemonteerd. In september volgt een andere proefopstelling waarbij de panelen liggend op de dijk worden geplaatst.

Gecoördineerd door TNO worden de twee proeven, die tot 2022 zullen lopen, uitgevoerd door het consortium ‘Zon op Dijken’. Naast de waterschappen Zuiderzeeland en Scheldestromen maken ook onderzoeksinstellingen als Wageningen University & Research, Deltares, Arcadis en STOWA en meerdere bedrijven in zonne-energiesystemen deel uit van het consortium. 

 

LEES OOK
H2O-bericht: Proef met zonnepanelen op Zeeuwse dijk
STOWA-presentatie project Zon op dijken
STOWA-publicatie Zonnewijzer
Verkennend en ontwerpend vooronderzoek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.