De provincie Utrecht wil de komende vier jaar 13 miljoen euro steken in maatregelen om de bodemdaling in het veenweidegebied af te remmen. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de toepassing van innovatieve technieken als onderwater- en drukdrainage.
Ongeveer een kwart van de grond van de provincie Utrecht bestaat uit veen; vooral het westelijk deel. Door oxidatie en inklinking zakt de bodem tot 1,5 centimeter per jaar. Dat zorgt voor veel schade aan woningen, wegen en boerderijen en een aanzienlijke CO2-uitstoot. Om de bodemdaling tegen te gaan, heeft de provincie vorig jaar in een uitvoeringsprogramma een reeks maatregelen gepresenteerd.
Het provinciebestuur heeft nu bekendgemaakt hiervoor 13 miljoen euro beschikbaar te willen stellen tussen 2020 en 2023. Provinciale Staten moeten nog wel groen licht geven. Ook het Rijk zal naar verwachting een financiële bijdrage leveren. De besluitvorming daarover loopt nog.
Natte teelten en innovatieve technieken
De provincie Utrecht werkt bij de aanpak samen met agrariërs, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties in het veenweidegebied. De bedoeling is om enerzijds bodemdaling aan te pakken en anderzijds een stabiele toekomst voor boeren te creëren. Dit vraagt om innovaties en maatwerkoplossingen.
De komende jaren zullen nieuwe teelten op nattere gronden worden doorontwikkeld en getest, bijvoorbeeld lisdodde. Deze teelten bieden mogelijk een alternatief verdienmodel voor agrarische ondernemers. Ook worden innovatieve technieken als onderwater- en drukdrainage toegepast. Boeren in onder meer de polder Spengen bij Kamerik zijn al begonnen met een dergelijk drainagesysteem.
Verbeteren van waterkwaliteit
De provincie streeft in het veenweidegebied tevens naar het verbeteren van de waterkwaliteit en versterken van de biodiversiteit. Daarom wordt ingezet op verbetering van de bodemkwaliteit, bescherming van weidevogels en aanleg van natuurvriendelijke oevers.
MEER INFORMATIE
Provincie Utrecht over de investering
Utrechtse aanpak van bodemdaling
H2O-bericht over Regio Deal bodemdaling Groene Hart