Het kabinet heeft aangekondigd gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard te willen voorkomen en zoekt daartoe het gesprek met de Nederlands Aardolie Maatschappij (NAM). Overheden en betrokken partijen als de Waddenvereniging reageren voorzichtig positief.
Volgens minister Hermans (Groene Groei) is het dossier rondom gaswinning bij Ternaard complex. De minister schrijft: “Dit betreft een moeilijk vraagstuk waarbij het maatschappelijke en politieke sentiment rondom de winning van gas onder een kwetsbaar natuurgebied met een Werelderfgoedstatus is veranderd, maar de wettelijke kaders niet.”
Het kabinet wil daarom het komende half jaar proberen om tot een oplossing te komen met de aandeelhouders van NAM (Shell en ExxonMobil), “waarbij de NAM mogelijkerwijs zal afzien van de winning bij Ternaard en het kabinet de principe-bereidheid heeft om de bredere onderhandelingen met de aandeelhouders van NAM te (her)openen.”
Betrokken overheden als gemeente, provincie en waterschap reageren hoopvol op deze beslissing. Op de website van de provincie Friesland reageert gedeputeerde Friso Douwstra: “Dit besluit neemt de brede Friese oproep serieus: geen gaswinning onder de Waddenzee.”
Dagelijks bestuurslid Remco van Maurik sluit zich hierbij aan en laat op de site van Wetterskip Fryslân weten: “De gaswinning heeft grote negatieve gevolgen voor natuur, landbouw, waterhuishouding en de waarde van het Waddengebied als UNESCO Werelderfgoed.”
De Waddenvereniging, die de afgelopen periode fel campagne voerde tegen de mogelijke gaswinning bij Ternaard noemt het in een reactie hoopvol dat het kabinet oog heeft voor de grote bezwaren die er in de samenleving zijn tegen gaswinning onder de Waddenzee, en het de intentie heeft om gaswinning te voorkomen.
Het feit dat het kabinet de beslissing uitstelt en in gesprek gaat met de Nam stelt de Waddenvereniging daarentegen teleur. Frank Petersen van de Waddenvereniging legt uit: “We zijn er niet gerust op dat de NAM in de gesprekken met het kabinet genoeg oog zal hebben voor de belangen van de Waddenzee. Dit is een stap in de goede richting, maar onze inspanningen gaan door.”
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.