secundair logo knw 1

Etteke Wypkema

Met de verkiezing ‘de Minister van de nieuwe economie’ wil MVO Nederland een podium bieden aan mensen die staan te springen om met inspirerende ideeën de overgang naar een nieuwe, duurzame economie te versnellen. Meer dan 200 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld voor het ministerschap, waaronder een aantal waterschappers. H2O vraagt hen naar hun motivatie en ideeën. Deze keer spreken we Etteke Wypkema, innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta. “Regelgeving inrichten op circulariteit: daar wil ik me echt voor in gaan zetten.”

door Rens Nijholt

Waarmee houdt u zich bezig bij Brabantse Delta?
"Zeven jaar geleden begon ik als innovatiemanager bij de grondstoffenfabriek. Daar was een dringende behoefte aan iemand die anders kon kijken naar afvalwater. Ik heb daar veel de samenwerking opgezocht met onderzoeksinstellingen, het onderwijs en technologie ontwikkelaars. Sinds ik deze functie mag vervullen zijn we mooie projecten gestart, zoals de ontwikkeling van het bioplastic PHA en de innovatiefabriek Nieuwveer. Laatstgenoemde is een plek waar we verschillende innovaties toepassen. Voorbeelden hiervan zijn thermofiele vergisting en de terugwinning van ijzerfosfaat uit slib, ofwel vivianiet."

Wat is uw motivatie om mee te doen met deze verkiezing?
"In mijn dagelijks werk ben ik vooral bezig met circulariteit. Daar merk ik dat het opschalen van ideeën en innovaties lastig is, omdat je tegen veel zaken aanloopt. De consument, de samenleving en wet- en regelgeving; het speelt allemaal mee. Ik zou graag een rol willen spelen in het inrichten van dit geheel. Als liefhebber van de natuur zie ik bovendien dat de aarde onder druk staat. Ik wil dat we dichterbij de natuur komen te staan met onze oplossingen. Er zijn veel oplossingen die ik nu nog heel technologisch vind - onvoldoende natuurlijk. Ik zou onze innovaties goed willen integreren, zodat het totaaloplossingen worden. Toen ik de aankondiging van deze verkiezing las, zag ik een unieke kans door me kandidaat te stellen en met deze thema’s campagne te voeren." 

Wat zijn uw belangrijkste beleidsvoornemens als Minister van de nieuwe economie?
"Mijn grootste voornemen is om de wet- en regelgeving op Europese schaal goed te regelen. Regelgeving werkt vertragend en daar moeten we vooruitstrevender in worden. Tijdens mijn werk in een circulair Europees project, zag ik dat het mogelijk is om blokkades omtrent regelgeving op te heffen. Regelgeving inrichten op circulariteit: daar wil ik me echt voor in gaan zetten. Want dat is hard nodig. Los van dat het vertraagt, frustreert het ook enorm. Maar ik zou het vanuit het positieve willen benaderen. Als we het willen, dan kunnen we het."

Vindt u de watersector inspirerend voor de algehele duurzame ontwikkeling?
"Ik zie het als een hele diverse beweging. En alle kleine bewegingen maken het geheel. In die beweging heeft water een hele belangrijke rol en ik denk dat we een sector zijn die het duurzame gedachtegoed kan aanjagen. Toch zou ik graag zien dat we iets meer omgevingssensitief worden. Je ziet dat we nog te veel in onszelf gekeerd zijn. Daar moeten we nog hard aan werken."

Waarom zouden mensen op u moeten stemmen?
"In mijn dagelijks werk zet ik graag de eerste stap die nodig is om verandering te bewerkstelligen. Bij mensen en bedrijven beweging initiëren, samen ontdekken en uitproberen. Zo’n weg bewandelen, en dat durven te doen, zonder dat de route uitgedacht is. Je ziet vaak bij mannen dat een route helemaal uitgestippeld moet zijn, terwijl een vrouw dit liever stapje voor stapje aanvoelt en kijkt wat nodig is. Ik ben iemand die in beweging komt voor iets wat nog niet helemaal duidelijk is. Dingen uitproberen en onderzoeken; daar ligt mijn kracht." 

Stel: u wordt gekozen. Wanneer is uw missie als minister geslaagd?
"Als ik mensen in beweging heb gekregen vanuit hun eigen intrinsieke motivatie voor een duurzame toekomst. Een cijfer? Als ik bij 25 procent van de mensen in mijn omgeving, waar de waterschappen een onderdeel van zijn, die beweging teweeg heb gebracht ben ik heel blij."


 

Logo minister nieuwe economie 180 vk De verkiezing ‘De minister van de nieuwe economie’ is een initiatief van MVO Nederland, een beweging van ondernemers in de nieuwe economie. De ‘minister' krijgt o.a. de mogelijkheid om aan tafel te zitten bij politieke beslissers, mag zijn of haar visie op een landelijk podium laten horen en debatteert mee tijdens NE21: het verkiezingsdebat van MVO Nederland op 25 januari. De 21 beste kandidaten pitchen voor een jury met onder meer Jeroen Smit en Jan Terlouw. Tot en met 31 december kan er gestemd worden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.