secundair logo knw 1

Uitdiepen geul Ewijkse Plaat | Foto Wim Eikelboom

Rijkswaterstaat is bezig om alle dichtgeslibde nevengeulen langs de grote rivieren uit te baggeren. Daarbij komen aanzienlijke hoeveelheden vervuilde grond en baggerspecie vrij.

Om de riviernatuur te verbeteren en om de rivieren meer ruimte te geven, zijn afgelopen 30 jaar zo’n 25 nevengeulen gegraven langs de grote rivieren. De geulen zijn verbonden met de rivier. Het water kan er in- en uitstromen.

Geleidelijk aan verzanden deze geulen, waardoor ze sneller droogvallen en minder van betekenis zijn voor vissen, waterinsecten en waterplanten. Rijkswaterstaat is begonnen met de eerste grote onderhoudsaanpak sinds de aanleg van de nevengeulen. Dat is een miljoenenklus.

Ewijkse Plaat
Afgelopen jaar is bij Arnhem een eerste nevengeul uitgebaggerd (Bakenhof) en op dit moment laat Rijkswaterstaat de nevengeulen bij Tiel en Ewijk langs de Waal en langs de IJssel bij Wijhe en Zutphen op diepte brengen.

Voor dit jaar staan er 15 nevengeulen op de planning: in de Duursche Waarden, de Hengforderwaarden en Rammelwaard langs de IJssel. Langs de Waal wordt de nevengeul bij Opijnen, Heesselt, Tiel, Nijmegen, Gameren, Hurwenen en Brakel onderhanden genomen. Langs de Lek krijgen de nevengeulen in de Pontwaard en De Horde een onderhoudsbeurt. In het stroomgebied van de Maas gaat het om een oude Maasarm bij Batenburg en de nevengeul bij Well.

Baggerdepots
Wat de kosten precies zijn, laat Rijkswaterstaat in het midden. Volgens schattingen van baggerexperts gaat het gemiddeld om 1 miljoen euro per geul, wat neerkomt op een kostenpost van circa 15 miljoen euro per jaar.

Bij het uitbaggeren van de geulen stuit Rijkswaterstaat in veel gevallen op hoge waarden aan de zeer zorgwekkende stoffen PFAS en pcb’s. Daarom wordt een deel van de grond en bagger afgevoerd naar de stortplaatsen voor vervuilde slib. Ernstig vervuild bagger gaat voor eeuwigdurende opslag naar rijksdepots in IJsseloog (Ketelmeer) of het Hollandsch Diep. Minder vervuilde baggerspecie of grond wordt toegepast in diepe zandwinplassen.

Zo is bij het uitdiepen van de nevengeulen in de Ewijkse Plaat langs de Waal 13 procent van de grond afgevoerd naar het rijksbaggerdepot in het Hollandsch Diep. De overige grond (30.000 kubieke meter) is overgebracht naar de oude zandwinplas van K3Delta in de Oosterhoutsche Waarden ten noordwesten van Nijmegen.

Deze plas wordt ondieper gemaakt als nabrander in het NURG-project, het programma Nadere Uitwerking Rivierengebied, gericht op herstel van soortenrijkdom. De Oosterhoutsche Waarden worden na oplevering in beheer gegeven aan Staatsbosbeheer.

De oude zandwinplassen bij het Gelderse Oosterhout krijgen ook de vervuilde bagger uit de Spiegelwaal bij Nijmegen, die later dit jaar onderhanden wordt genomen.

Sedimentatie
Bij de baggerprojecten in de nevengeulen wordt ook schone grond aangetroffen. Opgegraven schoon zand en slib uit de nevengeulen, wordt met schepen stroomopwaarts op de rivier gebracht en teruggestort op de bodem. "Dat helpt de natuurlijke sedimentatie die hoort bij rivieren. Ecosystemen van onze rivieren hebben zand en slib nodig. Ze knappen daarvan op", zegt Maarten Kleinhans, hoogleraar biogeomorfologie van rivieren aan de Universiteit Utrecht.


In het decembernummer van H2O verschijnt een uitgebreid artikel over de weerbarstige praktijk van 5 jaar PFAS-regels in de waterbouw 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland