secundair logo knw 1

Vijzels staan klaar om geplaatst te worden

Rijkswaterstaat is begonnen met het plaatsen van 6 grote pompen in een nieuw gemaal bij Den Oever in de Afsluitdijk. Het plaatsen van de in Spanje gemaakte pompen is precisiewerk en duurt enkele weken.

Het gemaal, één van de grootste van Europa, heeft 2 pompgroepen van elk 3 pompen, die zijn gemaakt van aluminiumbrons en staal. Elke pomp weegt 90 ton, heeft een doorsnede van 4,6 meter en is bijna 12 meter hoog. Samen hebben de pompen een capaciteit van 275 m3 water per seconde.

Inzet van de pompen zal nodig zijn als spuien van overtollig IJsselmeerwater tijdens extreme weersomstandigheden niet meer kan. Rijkswaterstaat voorziet dat die situatie zich steeds vaker gaat voordoen als de zeespiegel stijgt en het weer extremer wordt.

Daarnaast neemt de aanvoer van water uit rivieren en omliggende gebieden naar het IJsselmeer toe. “We moeten dus meer water kunnen afvoeren dan de huidige spuisluizen aankunnen”, aldus Rijkswaterstaat.

Het Amerikaanse concern Flowserve Corporation testte de pompen op schaal in Etten-Leur en bouwde ze in Spanje. Ze zijn met een schip naar de Robbenplaat vervoerd en worden met de drijvende kraan Hebo-Lift 7 in de kuipen van het gemaal geplaatst.

De pompen zijn visvriendelijk, stelt Flowserve Corporation. De energie die de spuisluizen en pompen gebruiken, wordt duurzaam opgewekt met zonne-energie op en rond de Afsluitdijk.

Eind van dit jaar starten de eerste testen, zodat het gemaal in 2026 operationeel is. Eenmaal in bedrijf zullen de pompen minstens eens per maand enkele uren draaien om ze in goede conditie te houden. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Walter oomen · 7 months ago
    Ongelooflijk dat wij in Nederland steeds afhankelijker worden van buitenland als het gaat om dit soort producten. Een gemaal bouwen kan prima in Nederland. Aanbestedingsbeleid op de schop s.v.p.: kies voor Nederlandse Industrie en fabrikanten en wordt minder afhankelijk van buitenland. Dit zou in alle Verkiezingsprogramma’s van komende EU-verkiezingen moeten zitten m.i.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    jan van den berg · 8 months ago
    Waarom de pompen in Spanje kopen terwijl we in Nederland de pompspecialisten hebben, komt dit wel goed? Is dit een juiste beslissing? 
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ton Wolterinck · 8 months ago
    Waarom pompen uit Spanje. Dat kunnen we toch in Nederland zelf ook wel!! In Winterswijk kennen we een firma die dit fluitend zou kunnen, en die dat bewezen heeft in IJmuiden.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.