secundair logo knw 1

Visualisatie van de windturbines op bedrijventerrein Zuiderzeehaven, met die op rwzi Kampen als 1 van de 2 nieuwe I beeld: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat een windturbine plaatsen op het terrein van rioolwaterzuiveringsinstallatie Kampen. De bedoeling is dat de bouw eind volgend jaar start en de turbine eind 2026 operationeel is.

Een deel van de energie die straks wordt opgewerkt, zal voor de rioolwaterzuivering worden gebruikt. Wat overblijft, gaat naar het elektriciteitsnet.

Duurzamer waterbeheer
Het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) keurde deze week de bouw van de windturbine goed. Bestuurslid Hans Pereboom spreekt van een belangrijke stap voor het duurzamer maken van het waterbeheer van WDODelta. “Het draagt bij aan onze ambitie om in 2025 elektriciteitsneutraal en in 2030 energieneutraal te zijn.”

De windturbine op de rioolwaterzuivering in Kampen zal naar verwachting jaarlijks 14 miljoen kilowattuur opwekken, zegt Pereboom. “Dat is goed voor een derde van ons elektriciteitsverbruik.”

Het waterschap maakt voor de bouw ongeveer 10 miljoen euro vrij. De inschatting is dat dit bedrag in 15 jaar kan worden terugverdiend.

Betrokken bij tweede windturbine
Daarnaast is WDODelta betrokken bij het bouwen van een andere nieuwe windturbine. Deze wordt geplaatst op het naastgelegen terrein van IJssel Delta Terminal.

Het waterschap en IJsseldelta Wind werken waar dat kan samen bij de bouw van de twee windturbines. Hun komst werd mogelijk, toen het besluit van de gemeente Kampen hierover werd goedgekeurd door de Raad van State op 4 december.

De terreinen van de rioolwaterzuivering en IJssel Delta Terminal liggen op het Kampense bedrijventerrein Zuiderzeehaven. Hier staan nu al vier windturbines en dat worden er dus zes.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen. 
@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.